IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Геран: Зелените мерки ще повишат цената на селскостопанската продукция

Фермерите са изправени пред глобални предизвикателства, твърди представителят на Copa-Cogeca

13:40 | 07.02.14 г. 2
Франсоа Геран: Зелените мерки ще повишат цената на селскостопанската продукция

Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ посочи, че в момента за земеделците най-актуални са темите за законодателните промени за земеползването, възможностите за агроекологични плащания, производството на плодове и зеленчуци, бъдещето на зърнопроизводството и  животновъдството. Той отбеляза, че земеделците държат до 2016 г. да продължи подпомагането за хуманно отношение към животните.

Министърът на земеделието Димитър Греков отбеляза по време на форума, че за България е важно да има стабилни европейски директни плащания за българските стопани, така че да им бъде осигурен справедлив стандарт на живот.

„В България имаме условия за екологично и биологично производството, които могат да осигурят заетост и добри доходи на много хора“, посочи Греков.

Той припомни, че в новата ОСП се предвижда младите фермери да получат по-висока директна субсидия. Това се налага, тъй като един от основните проблеми в земеделието е неблагоприятната възрастова структура на стопаните.

Приоритетно ще се подпомагат млечните ферми, включително, за да преработват произведената от тях продукция, допълни Греков.

Директните плащания се очаква да бъдат около 31 лв. за декар за тази година, каза зам.-министър Бюрхан Абазов. Той посочи и новите правила при въвеждането на зелените плащания от 2015 г. - ще има базово плащане на площ, плюс допълнително плащане, ако се изпълнят определени ангажименти за поддържане на площите в добро състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
То това е идеята, на маймунките да им поскъпне храната! - кето европейското щастие на кокошките... - А ако някой се обърка да поиска "екологично-чиста" или не "генно-модифициран ***" то цената да бъде Х10 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Как бе, според другия лунатик (Драги), енергията в ЕС била много евтина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още