IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди кредитния рейтинг на БЕХ

В полза на холдинга е доминиращото му положение на пазара, расте обаче финансовата задлъжнялост

13:01 | 20.03.14 г.
Fitch потвърди кредитния рейтинг на БЕХ

Кредитната агенция Fitch потвърди рейтинга на Българския енергиен холдинг (БЕХ) по дългосрочните задължения на компанията. В момента рейтингът на държавната компания е ВВ+ със стабилна перспектива.

От агенцията се позовават именно на факта, че БЕХ е 100% държавна собственост и има доминиращи позиции на енергийния пазар в страната. Освен това има държавни гаранции за 30% от задълженията на БЕХ, а и дружеството има силни оперативни и стратегически връзки.

Рейтингът отразява слабостите, които идват от регулаторната рамка в енергетиката в България, въпреки известното подобрение, свързано с БЕХ, ограниченията на корпоративното управление и амбициозните планове на дружеството за периода 2013 – 2017 година, които вероятно ще увеличат финансовата му задлъжнялост, става ясно от съобщението на агенцията.

Основните фактори, които влияят на рейтинга на БЕХ

Основните фактори, които оказват влияние при определянето на рейтинга от експертите на Fitch са доминиращото положение на пазара, свързаността с държавата, както и високата задлъжнялост на холдинга.

Според агенцията опасността е именно за повишаване на задлъжнялостта през тази и следващата година, заради ограничените парични потоци на фона на големите капиталови разходи. Това обаче на този етап е в съзвучие с европейските тенденции по отношение на фирмите, предлагащи битови услуги.

От Fitch обръщат внимание още и на факта, че през ноември 2013 година БЕХ пласира емисия облигации на международните пазари, които обаче са без държавни гаранции. Тогава енергийният холдинг си набави 500 млн. евро.

Компанията обаче ще получи държавни гаранции за заем от 80 млн. евро, които ще бъдат отпуснати във връзка с изграждането на интерконекторна връзка между България и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още