IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Не водим война с ЕРП-тата

Взаимоотношенията НЕК - ЕРП-та е в правомощията на независимия енергиен регулатор, подчертават "червени" депутати

14:51 | 20.03.14 г. 3
БСП: Не водим война с ЕРП-тата

Заради проблемите с дълговете на електроразпределителните дружества към НЕК от БСП днес категорично поискаха да разсеят всякакви спекулации, че държавата се готви да национализира дружествата.

„Никой не се бори и не воюва с ЕРП-тата, единственото нещо, което се опитва да направи ДКЕВР, е да накара всеки един в системата да спазва закона“, обясни социалистът Таско Ерменков.

Той беше категоричен, че дружествата няма бъдат национализирани и никъде в нито едно от изказванията на когото и да е от ДКЕВР или от правителството думата „национализация” не е използвана.

„Става въпрос за това, че ако се отнеме лиценза трябва да се смени ръководството на дружеството, назначава се нов управител, който няма право нито да продава собственост, нито да прехвърля, така че това е една огромна спекулация, тъй като става въпрос за система, от която всички сме зависими”, обясни още депутатът.

Според него отнемане на лиценза не означава смяна на собствеността. Припомняме, че ДКЕВР в сряда стартира процедура за отнемането на лицензите за пренос на електрическа енергия на трите ЕРП-та. Мрежата обаче е тяхна частна собственост и ще остане такава, каквото и да е решението на енергийния регулатор за казуса.

„Бяхме свидетели и вчера, и днес на заглавия „Държавата отнема лиценза на ЕРП-тата”, категорично отхвърляме по този начин да бъде внушавана намеса на държавата”, заяви и депутатът от БСП Красимир Янков.

Той добави, че вчера регулаторът е открил процедура от отнемане на лиценза на трите дружества, но ДКЕВР е независим орган.

„Има решение на съда от 30 януари тази година по този казус, с което съдът по категоричен начин се произнася, че взаимоотношенията между ЕРП-тата и по-специално за разходите, за които има спор с НЕК, са от компетенцията на ДКЕВР. Откритата процедура е от Закона за енергетиката. Така че спекулации в тази посока не бива да се правят”, заяви Янков.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
vfm
преди 10 години
"единственото нещо, което се опитва да направи ДКЕВР, е да накара всеки един в системата да спазва закона, обясни социалистът Таско Ерменков" - а защо не накара НЕК да спазва закона, след като съда отсъди в полза на крайните снабдители, НЕК продължава да не им връща парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
vfm
преди 10 години
ДКЕВР е независим орган - това откога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Той добави, че вчера регулаторът е открил процедура от отнемане на лиценза на трите дружества, но ДКЕВР е независим орган.Кажи си го направо - "От ДКЕВР нищо не зависи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още