fallback

Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде "социална бомба"

Собствениците нямат вина, че над 20 години държавата гледа на земеделието като на мащеха, заяви Стефан Асенов от финансова група СИС

20:17 | 31.03.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Стратегия за развитие за период от минимум 10 години, създаване на поземлена банка и комасация – тези 3 условия за модернизирането на земеделието открои в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air партньорът във финансова група СИС Стефан Асенов.

Комасацията е задължителна за едно модерно земеделие, но тя не може да бъде направена без поземлена банка, която да регулира и компенсира взаимоотношенията. Разбира се, нормативната уредба също е много важна, коментира той изявлението на министър Димитър Греков, че работна група ще се заеме с изработването на закон за комасацията.

Припомняме, че министърът на земеделието и храните призова и за въвеждане на данък върху пустеещите земи, но според думите на Асенов това ще бъде "социална бомба" и няма как да се осъществи.

„Не може в продължение на над 20 години на земеделието да се гледа като на мащеха и после да се търси вината у собствениците, че не обработват земята. Такъв данък може да бъде въведен едва, след като се даде гратисен период между 5 и 10 години на собствениците да уедрят земята си. Това обаче може да стане след изработването на дългосрочна стратегия за земеделието, учредяването на поземлена банка и комасация”, заяви той.

И изграждането на напоителни системи няма как да мине без комасация и уедряване на земята заради средната площ от 5,5 декара на парцелите, смята Асенов.

„Най-правилната логика е бенефициентите по програмите в тази област през новия програмен период да бъдат не държавата или държавна агенция, а собствениците на земята и общините. По този начин има шанс процесът да се отпуши и за малко години да видим добри резултати”, добави Асенов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
fallback