IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде "социална бомба"

Собствениците нямат вина, че над 20 години държавата гледа на земеделието като на мащеха, заяви Стефан Асенов от финансова група СИС

20:17 | 31.03.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде "социална бомба"

Стратегия за развитие за период от минимум 10 години, създаване на поземлена банка и комасация – тези 3 условия за модернизирането на земеделието открои в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air партньорът във финансова група СИС Стефан Асенов.

Комасацията е задължителна за едно модерно земеделие, но тя не може да бъде направена без поземлена банка, която да регулира и компенсира взаимоотношенията. Разбира се, нормативната уредба също е много важна, коментира той изявлението на министър Димитър Греков, че работна група ще се заеме с изработването на закон за комасацията.

Припомняме, че министърът на земеделието и храните призова и за въвеждане на данък върху пустеещите земи, но според думите на Асенов това ще бъде "социална бомба" и няма как да се осъществи.

„Не може в продължение на над 20 години на земеделието да се гледа като на мащеха и после да се търси вината у собствениците, че не обработват земята. Такъв данък може да бъде въведен едва, след като се даде гратисен период между 5 и 10 години на собствениците да уедрят земята си. Това обаче може да стане след изработването на дългосрочна стратегия за земеделието, учредяването на поземлена банка и комасация”, заяви той.

И изграждането на напоителни системи няма как да мине без комасация и уедряване на земята заради средната площ от 5,5 декара на парцелите, смята Асенов.

„Най-правилната логика е бенефициентите по програмите в тази област през новия програмен период да бъдат не държавата или държавна агенция, а собствениците на земята и общините. По този начин има шанс процесът да се отпуши и за малко години да видим добри резултати”, добави Асенов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
О да определно не е тайна, че си форумен *** :). Комунизма е избил толкова хора, че чак му трябваше цели лагери, ама не такива за почивка. Цялата родна интелигенция е избита, което обяснява, защо ти и твоите деди не сте избити и дадени на прасетата. Цели фамилии са затрити не за друго, а защото не са харесвали *** като теб. Чобанин като теб се хвали, че тогава е направен асфалтов път, а по същото време по белите държави вече са летели до Луната. Докато палячовците се кефехте на лада копирана от фиат, по белите държави караха мерцедеси. Толкова имаш межу ушите толкова си можеш. Пък с тия комплексарски изблици относно това колко много земи имаш, може да впечатлиш някоя *** като жена си, но не и мен. Кух си роден кух си по принцип и кух ще си умреш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
под "имам земя" не разбирай, че ми е възстановена(което сигурен съм, че е вярно за теб). Моята не е в резултат от това, че дядо ми е пасъл някъде кравите-аз съм си купил моята. А ти, червей купи ли поне един декар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
чужда...ти на кое викаш чужда, бе червей-всичката земя е българска! И го казвам като човек, който има повече земя от колкото теб и цялото ти семейство, а вероятно повече от семейството ти и приятелите на семейството ти! Не ми обяснявай за реалните процедури-реално, необразовано *** такова, арендаторите имат право да обработват пустееща земя, като плащат символична рента в общината(бели петна)-ако не вярваш ти отиди питай първият нотариус по пътя си, който не си е платил мястото. КАЖИ МИ ЕДИН ЧОВЕК УМРЯЛ ОТ ГЛАД СЛЕД 44та ГОДИНА!!! ИМЕТО НА ЕДИН ЧОВЕК НИЩОЖЕСТВО МИ КАЖИ! Честен ли е в момента труда на Черепа или на *** че да ми ги благославяш колко са велики? Щото това са капиталистите. *** е баща ти, дето ако можеше да ти прочете *** дето ги бълваш щеше да се псува, че те е направил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
зеленчуци? А ти червей какво си направил през живота, че да се гордееш с него? Ти лично какво си направил за обществото си? Не ми отговаряй-бягай, чети дневник и си мисли, че си в час
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
да, аз съм тоя г-н некомпетентен с диплома в областта:) А при нотариус си ходя тъкмо от 3 до 4 пъти в седмицата. Но иначе ти си г-н специалист:) Разбира се-*** като теб(жена ми ми е забранила да говоря по тоя начин в реалният живот, че съм вдигал кръвно, ама тук мога) се смятат за компетентни по всички въпроси. Мижитурко-вземи стартирай с четенето, щото очевидно си на нивото на някой обувкочистач. Това често взимане на животи е цифром и словом под 3000(три хиляди) човека претрепани от ком. режима. Срещу над 12 000 отрепани комунисти. Ама ти нищожество, което още не се е научило да чете(или поне-да чете нещо различно от дневник), надали можеш да го осъзнаеш това. Що не погледнеш реалните цифри-кога е най-големият възход на БГ земеделие? Кога е направен първият български асфлатов път? Коя година се обработва над 50% от земята с машини, а не с животни? Коя година се обработва най-много земя? Коя година има най-голямо производство на зеленчуци? А коя година е най-големият износ на з
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 5
shpono
преди 10 години
Виждам, че и по тази тема си доста некомпетентен, но то някои хора така сте си родени. По долу написах, да пробваш да си вземеш земята от прабаба си, отиди на нотариус, прочети РЕАЛНИТЕ процедури, а не бълвочите написани в законите и тогава пак заповядай да ми разкажеш, колко законно арендатор може да обработва ЧУЖДА земя. После отиди и пробвай да вземеш субсидии за това, че работиш чужда земя хаха. Пък тия комунистически бълвочи, за земеделието след 44-та отиди ги кажи на хората, които са умирали от глад, защото сополи като теб, са им взели и земите, и животните от дворовете и бизнесите и фирмите и заводите и всичко което хората са постигали с честен труд. Често са им взимали и животите, без съд и присъда защото не всички са харесвали червената ***, чиито типичен представител си ти. Та беги да четеш вестник Дума и да се поинформираш още малко по някоя непозната за теб тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
и само за да сме наясно-собствеността е неприкосновена, но не и ползването. Двете нямат много общо, даже никак. Редица примери има-и у нас и на запад. У нас повече на хартия си остават нещата, освен за белите петна, ама това е друга тема. На теория и според закона за етажната собственост(до колкото знам на практика никой не са осъдили още по него) могат съседите ти да те изхвърлят като мръсен *** от жилището. То пак ще си е твое, но няма да живееш там. ПП:И ако земята ти пустее именно по тоя чл. 3 ти нарушаваш закона-пустеещата земя става непригодна за обработка. Сиреч-нямаш право да ти пустее земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
а да знаеш-определение на "законно" е-който е според закона, законосъобразен. А закона разрешава да се обработва пустеещи земи и без да се иска изричното разрешение на собственика(представи си, че всички наследници са в чужбина и не планират да се върнат-трябва ли обществото да се отрече от тая земя?). Т.е. арендаторите си обработват съвсем законно земята. А понеже си страшно наясно-именно след 44та земеделието влиза в огромен възход-увеличава се добива(нови методи на обработка и торене, комасиране на земи), модернизира се производството, изчистват се нови площи за обработка. Аман от лобистките седесарски глупости, дето можеш да ги чуеш само по телевизията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
е аз да ти помогна-земеделските земи в БГ са необлагаеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
shpono
преди 10 години
Доста си зле, чисто мозъчно. Дали има смисъл да съм собственик и дали ТРЯБВА тази собственост да ми носи дивиденти, решава собственика, а не държавата. За собственика една земя може да е сантиментална, а за вас икономическите бизнесмени гледащи да стъпчат всичко живо за някой лев очевадно е друго. В момента огромна част от пустеещите земи се обработват от арендатори къде законно къде не, като за голяма част НЕ плащат рента, което си е чиста далавера за тях, Защо мозъчно скопените не пробвате, да вземете нива която е била на прабаба ви, а тя е имала десетина братя и сестри, те с по две деца, всяко с по две деца, за да видите каква е процедурата за това да вземеш нива която законово си е твоя. Защо не пробвате да размърдате онова между ушите и не се интересувате как земята след 1944-та година е била ограбена от хората, барабара, с бизнеса, фабриките, търговията и т.н. Аман от лобистките червено турски закони обслужващи едрите земевладелци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още