IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде "социална бомба"

Собствениците нямат вина, че над 20 години държавата гледа на земеделието като на мащеха, заяви Стефан Асенов от финансова група СИС

20:17 | 31.03.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде "социална бомба"

Стратегия за развитие за период от минимум 10 години, създаване на поземлена банка и комасация – тези 3 условия за модернизирането на земеделието открои в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air партньорът във финансова група СИС Стефан Асенов.

Комасацията е задължителна за едно модерно земеделие, но тя не може да бъде направена без поземлена банка, която да регулира и компенсира взаимоотношенията. Разбира се, нормативната уредба също е много важна, коментира той изявлението на министър Димитър Греков, че работна група ще се заеме с изработването на закон за комасацията.

Припомняме, че министърът на земеделието и храните призова и за въвеждане на данък върху пустеещите земи, но според думите на Асенов това ще бъде "социална бомба" и няма как да се осъществи.

„Не може в продължение на над 20 години на земеделието да се гледа като на мащеха и после да се търси вината у собствениците, че не обработват земята. Такъв данък може да бъде въведен едва, след като се даде гратисен период между 5 и 10 години на собствениците да уедрят земята си. Това обаче може да стане след изработването на дългосрочна стратегия за земеделието, учредяването на поземлена банка и комасация”, заяви той.

И изграждането на напоителни системи няма как да мине без комасация и уедряване на земята заради средната площ от 5,5 декара на парцелите, смята Асенов.

„Най-правилната логика е бенефициентите по програмите в тази област през новия програмен период да бъдат не държавата или държавна агенция, а собствениците на земята и общините. По този начин има шанс процесът да се отпуши и за малко години да видим добри резултати”, добави Асенов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
gabarduk
преди 10 години
има земи които никой не иска да ги вземе под наем. тогава какво? човек зает с свой бизнес без много свободно време как да обработва тази земя????.нито има машини ( ако е голям имота).ако земята е камънак? а и кой ще дефинира " пустеещи земи" ако има саморасли плодни дървета - пустееща ли е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Да си собственик има смисъл, ако тази собственост ти носи някакви дивиденти. Никой не иска да ти взима собствеността! Дай си под аренда земята, получавай си доход и няма да плащаш данък! Толкова ли ужасно нещо е да си дадеш под наем земята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
energetik
преди 10 години
Ей това икономистите сте много странни хора! Било икономически неизгодно, пропускали се ползи, по-добре ограбване, отколкото самоограбване ...Абе тук става въпрос опит за ново колосално преразпределение на собственост, на 25тата година от прехода - Е НЕ МОЖЕ, тоя път ще има съпротива и това НЯМА ДА СТАНЕ !!!Аз съм сигурен, че ако много се напъне някой икономист ще успее да ми докаже примерно, че робството е много изгодна и ефективна форма на икономическа организация на труда. И страхотно ще дръпнем като въведем робския труд. Само дето НЯМА КАК ДА СТАНЕ !!! Много ще е изгодно, обаче НЕ МОЖЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Може да ти е смешно, но в много държави има данък пустеещи търговски площи! От както почнаха да никнат моловете в София много магазини затвориха и сега грозят градската среда. 100 пъти по добре е под угроза от данък собствениците да ги дават под наем на символични цени, от колкото да стоят празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Никой няма да компенсира на българите, на държавата и т.н. изпуснатите ползи от пустеещите земи за последните 20 години.. Това са затрити на вятъра пари от глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 9
MZ/X
преди 10 години
Една от причините България да е най-бедната държава в ЕС е мисленето на хора като теб! Ограбването е 100 пъти по добре от самограбването, чрез пустеещи земи, защото едрият земевладеец ще произвежда, ще създава работни места, ще плаща данъци и т.н,, докато пустеещета земя не създава абсолютно никакви блага за никого! Най-малкото, което ще постигне закона е собствениците да се раздвижат и да си дадат под аренда земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
energetik
преди 10 години
Това с данъка за пустеещите земи е малко като опититите тепърва да се бетонира по Черноморието!Абе хора, този влак вече замина !!! Който бетонирал - бетонирал, КРАЙ, НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ !!! Дори да има икономически смисъл, дори да не се засяга особено екологията - НЕ МОЖЕ !!! Поне не и през следващите няколко години!Та така и с въпросния данък - да бяха го въвели овреме - днес НЕ МОЖЕ !!! Те хората изметоха БОЙКО заради едно повишение на тока, а който пробва да им открадне земята не ми се мисли какво го чака !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
energetik
преди 10 години
Уважаеми, съчувствам ти, наистина. Колко ли е мъчително да осъзнаваш, че СИ МОЖЕЛ да заграбиш земеделската земя в България НО СИ ПРОПУСНАЛ този златен шанс по най-левашки начин ;)Защото точно за това иде реч - за БЕЗВЪЗВРАТНО ПРОПУСНАТ ШАНС !!!НЯМА ДА ИМА ДАНЪК "ПУСТЕЕЩИ ЗЕМИ" и НЯМА ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛНА КОМАСАЦИЯ, защото годината не е 1998 и който пробва да проведе подобен пладнешки грабеж ще изхвърчи от властта за норматив !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Собствеността е не само право, а и отговорност! Сгрешената приватизация създаде стотици хиляди безотговорни собственици, които спират развитието на икономиката на държавно ниво! Ако говорим за справедливост, колко справедливо беше един да си получи земята в реални размери, а друг да получи компенсаторки? Много по справедливо би било всички да получат еднаква компенсация в акции или компенсаторки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 3
energetik
преди 10 години
Ама разбира се - каква "Социална бомба" ? Всичко си е толкова нормално и естествено - по погрешка са ти върнали преди 20 г. наследствените земи - сега ще си ги приберат без пари ;-) Колко ли са се тюхкали приватизаторите през 1998-99 г. за издънката с връщане на земи в релни граници - трябваше ТКЗСтата да останат, да се раздадат едни хартийки на хората за дялово участие, след това бързешком да ги фалират и неколцината латифундисти да осъмнат горди собственици на по 200-300 000 дка. А сега мъка - налага се да се купува, при макар и смешни, но все пак пазарни цени. Друго си е държавата да натисне гадните дребни собственици, да направи принудителна комасация, а после да продаде (ПОДАРИ) земята на когото трябва (защото работата изобщо не опира до пустеещите земи - Мечтата на домораслите кандидат-латифундисти е да се ОКРУПНЯТ ВСИЧКИ ДРЕБНИ ПАРЦЕЛИ !!! ПРИНУДИТЕЛНО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още