IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде "социална бомба"

Собствениците нямат вина, че над 20 години държавата гледа на земеделието като на мащеха, заяви Стефан Асенов от финансова група СИС

20:17 | 31.03.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде "социална бомба"

Стратегия за развитие за период от минимум 10 години, създаване на поземлена банка и комасация – тези 3 условия за модернизирането на земеделието открои в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air партньорът във финансова група СИС Стефан Асенов.

Комасацията е задължителна за едно модерно земеделие, но тя не може да бъде направена без поземлена банка, която да регулира и компенсира взаимоотношенията. Разбира се, нормативната уредба също е много важна, коментира той изявлението на министър Димитър Греков, че работна група ще се заеме с изработването на закон за комасацията.

Припомняме, че министърът на земеделието и храните призова и за въвеждане на данък върху пустеещите земи, но според думите на Асенов това ще бъде "социална бомба" и няма как да се осъществи.

„Не може в продължение на над 20 години на земеделието да се гледа като на мащеха и после да се търси вината у собствениците, че не обработват земята. Такъв данък може да бъде въведен едва, след като се даде гратисен период между 5 и 10 години на собствениците да уедрят земята си. Това обаче може да стане след изработването на дългосрочна стратегия за земеделието, учредяването на поземлена банка и комасация”, заяви той.

И изграждането на напоителни системи няма как да мине без комасация и уедряване на земята заради средната площ от 5,5 декара на парцелите, смята Асенов.

„Най-правилната логика е бенефициентите по програмите в тази област през новия програмен период да бъдат не държавата или държавна агенция, а собствениците на земята и общините. По този начин има шанс процесът да се отпуши и за малко години да видим добри резултати”, добави Асенов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 10 rate down comment 4
kamikatze
преди 10 години
Част2:"Чл. 3. Собствениците и ползвателите на земеделски земи са длъжни да ги опазват от ерозиране, замърсяване, засоляване, вкисляване, заблатяване и други увреждания и да поддържат и повишават продуктивните им качества." Аз СЪМ СОБСТВЕНИК! Отдавайки земята под аренда спазвам закона, от своя страна АРЕНДАТОРА е длъжен да го прави! На всичкото отгоре, и то ако реша мога да подам искане, което се нарича ОТКАЗ ОТ ОБРАБОТВАНЕ, ДА ПРЕГРАДЯ земята СИ и да правя, каквото си поискам в РАМКИТЕ НА ЗАКОНА, ако същият не се *** до поредния слугинаж за НЯКОГО !!! ЗЕМЯТА СИ Е МОЯ И НЕ СИ Я ДАВАМ! Поздрави, Реститут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
kamikatze
преди 10 години
Част1: Опаа! Хайде стига де! То не бе да продаваме с приоритет на Арендатори, а сега и Комасация! Стига глупости! И сега арендаторите обработват земята, ако нямат договор си разпределят "белите" петна, превеждат рентата в общината, разпределят си, образно казано, парцелите и хоп - комасацията е налице. Сигурно за напоителните системи нещата са по сложни - не знам. Но хайде да си стопанисваме земите КАКТО СИ ПОЖЕЛАЕМ и според ЗАКОНА, а не някакви администраторчета, пък било то и висшестоящи, чиито прародители никога не са се потили над тази земя да ми казват какво да правя, на кого да продавам и с кого да се сдружавам. Или пак насила ще ги даваме С БОЙ!!! Знаем кака е ставало и на децата си ще предадем това знание, ЗА ДА СА НАЯСНО, че СОБСТВЕНОСТТА Е НЕПРИКОСНОВЕНА!!!Ето ви цитат от Закона за опазване на земеделските земи:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
Не мога да разбера за каква социална бомба говори господина. Имаш пустееща земя, която не я ползваш за нищо и не ти носи никакви доходи. С данъка държавата ще те подсети или да си обработваш земята или да я продадеш, което от финансова точка със сигурно ще е по добре от колкото държенето на пустеещата земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
В дъното на проблема е дълбоко сгрешената приватизация! Преди 25 години имаше добре работещи ТКЗС-та с оптимални размери. Вместо тези ТКЗС-та да бяха станали акционерни дружества и акциите да бяха раздадени на бившите собственици на земя, ние избрахме по сложния начин. Първо да разбием ТКЗС-тата за да може след 20 години да достигнем до гениалната мисъл, че все пак тази раздробена земя не води до ефективно земеделие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Някой може ли да отговори защо 24 години няма закон за КОМАСАЦИЯ и поземлена реформа?!"Разбира се че се е замислял някой. :))))) Причината е същата като при заграбването на индустрията. След завършване на процеса се нанасят и корекциите в законодателството. Простичко казано, който крал крал, който зяпал зяпал, вратата се затваря и новия ред е установен! Всяко нещо по реда си. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Изобщо няма да е бомба, а логичен ход на тези които ЗАГРАБИХА България. Като се замисли човек, само разните му там парцелчета и жилищата, са все още в ръцете на обедняващия редови българин. След парцелите идва ред и на апартаментите на бедняците. Не им се полагат /според новия "елит"/. Спъват прогреса. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 5
energetik
преди 10 години
Стефан Асенов е прав - именно "Социална бомба" !!!Идеята с данъка е пределно ясна - да притисне най-бедните да разпродадат на безценица наследствените си имоти ! Само че номерът няма да мине - прекалено прозрачна е идеята (както и кой ще намаже от нея) и прекалено много ще са засегнатите !!! Държавните и общински имоти заминаха вече (то не бяха заменки, то не бе чудо), обаче нивите на хората току тъй няма да успеят да прилапат, колкото и да им се иска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 3
StAs
преди 10 години
Продължение:И чак тогава може изобщо да се обсъжда данък пустеещи земи. Всичко друго е подигравка със собствениците и поставянето на коня пред каруцата.С уважение!P.S. В никакъв случай не трябва да се смесват и сравняват понятията с данъците. Не е случайно, че до момента такъв няма за земеделските земи. Ако се въведе на сегашния етап, ефекта ще е като въвеждането на данък върху лихвите по депозитите от Дянков?! Защото 23 г. никой български политик не посмя, знаейки че сме развиваща се икономика, имаме да наваксваме и като стандарт и като икономика, а спестяванията са вътрешния инвестиционен ресурс. И те ще излезнат от депозитите тогава и само тогава, когато хората и домакинствата усетят сигурност и перспектива за утрешния ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 3
StAs
преди 10 години
Здравейте,В анализа е взето предвид следното:1. България е единствената страна с върната земеделска земя в реални граници?! В момента има над 5 млн. парцела със средна големина между 3 и 5 дка.;2. Държавата е длъжник на собствениците на земеделски земи! Някой може ли да отговори защо 24 години няма закон за КОМАСАЦИЯ и поземлена реформа?! Защо бе унищожена поливна и защитна инфраструктура за над 12 млн. дка. земи? Само за информация, Турция финансира за 3 г. комасацията на над 10 млн. дка, в момента се комасират още толкова?!3. Защо при договорени 90 млн. за комасация и хидромелиорации мярката не бе отворена а парите пренасочени?!4. Може ли модерно земеделие без уедрена земя, препроектирани землища, инфраструтура и поливане?НА ФОНА НА ВСИЧКО ТОВА, ДЪРЖАВАТА ПЪРВО ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕ СТРАТЕГИЯ ЗА СЕКТОРА, ДА СЪЗДАДЕ ПОЗЕМЛЕНА БАНКА, ДА ПРЕДОСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДОБРОВОЛНА И/ИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КОМАСАЦИЯ, ДА ДАДЕ СРОК МЕЖДУ 5 И 10 Г. на собствениците ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
не се ли облагат пак с 10 %? Мен ако питаш има нещо друго, което не се облага ИЗОБЩО, но ако го спомена от утре сигурно ще изчезна от форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още