IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 20% ръст на пътникопотока приключи зимният сезон на летище "Пловдив"

Чартърните полети са били със ски туристи, тръгнали към Пампорово, Банско и Боровец

14:19 | 02.04.14 г.
С 20% ръст на пътникопотока приключи зимният сезон на летище "Пловдив"

С 20% ръст на пътникопотока спрямо миналата година на 31 март приключи зимният чартърен сезон на летище "Пловдив", съобщи директорът на аерогарата Иван Карнабитов пред БТА. От 27 декември през летището са преминали 21 415 пътници, които са използвали чартърни полети от и до Москва и Белфаст. 90 на сто от туристите са руснаци, а всички са пристигнали у нас за ски сезона.

Директорът на аерогарата не е особено удовлетворен, тъй като сравнението с 2013 година по думите му е "доста ниска база" - 17 870 души. Той посочи като пикова 2007 година, когато на летище "Пловдив" нямаше редовни полети и само от чартъри са обслужени 105 хил. пътници.

От една страна, радваща е тенденцията за ръст, но пък от друга - абсолютните стойности не са толкова високи, колкото сме виждали да стигат през годините, коментира Карнабитов.

Чартърите тази зима са обслужвани от пет авиокомпании, четири от които са руски, а една е била за пътниците от Белфаст, която е използвана от общо 2600 души с по един полет на седмица. Всички пътници са били ски туристи и са почивали на трите големи зимни курорта - Пампорово, Банско и Боровец.

При формирането на чартърните полети летището не е фактор, те зависят най-вече от развитието на туризма в страната, коментира директорът на аерогарата. През годините пътникопотокът се изменя тотално - през 90-те години туристите са били най-вече от Германия, които по-късно "изчезват" напълно, после преобладават холандски, датски, след това има бум при английските туристи, които пък спират да пътуват заради световната икономическа криза. През последните години тенденцията е пътниците да са преди всичко от Русия, обобщи Карнабитов.

Преди години летището е обслужвало чартъри от Дания и Израел с туристи, които са пристигали предимно за обиколни турове в страната и не ползват пряко курортите. В тази връзка аерогарата работи активно със СПА асоциацията, защото този туризъм е целогодишен и може да привлича туристи през всички сезони, а около Пловдив се намират най-известните СПА курорти в страната, добави директорът.

Редовните линии вече зависят и от нашата активност, тъй като Пловдив не е атрактивно летище за авиокомпаниите, твърди Иван Карнабитов. От всички преговори, които се водят за разкриване на нови линии, в най-напреднал етап и с реални възможности са тези от Бурса, Турция. Очакванията са сериозни, защото инициативата е на турската община, а поводът - голямата диаспора български изселници, които редовно пътуват до България и Пловдив им е най-удобната дестинация.

Иван Карнабитов очаква това да се случи съвсем скоро, още повече, че община Бурса е създала авиокомпания, която вече има собствена страница в Интернет и на видно място е дадена връзка между Бурса и Пловдив.

Продължават преговорите с общини от Южен-централен район за влизането им във Фонда за развитие на летището, чийто членски внос се формира по 0,50 лева на жител, отворен е и за частни фирми, като техните вноски ще са минимум 10 000 лева на година.

По отношение на Фонда Карнабитов очаква положително развитие, особено след връщането на община Пловдив, която и финансово, и морално е неговият стълб. Имам нагласи към Фонда да се включат и други големи общини, сред които са Кърджали и Смолян, добави Иван Карнабитов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още