IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК и ЧЕЗ преговарят за уреждане на финансовия си спор

ЧЕЗ дължи около 38 млн. лева на НЕК, изчислиха от държавната компания

16:43 | 07.04.14 г.
НЕК и ЧЕЗ преговарят за уреждане на финансовия си спор

ЧЕЗ Електро България е изпратила писмо до Националната електрическа компания (НЕК), в което изразяват своето желание за започване на преговори за уреждане на спора за задържани средства, съобщи държавната компания. По време на разговорите трябва да бъде изготвена спогодба, която да уреди възстановяването на близо 38 млн. лева, от дължимите суми. 

От ЧЕЗ потвърдиха пред Investor.bg за водените преговори, но отказаха подробности по разговорите. "Водим преговори, защото това е начинът за решаване на търговски спорове между две дружества", категорични са от компанията.

Припомняме, че по време на днешното изслушване в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от чешката компанията съобщиха, че и НЕК им дължи суми по фактури за януари 2014 година

От компанията обаче заявиха своята готовност за решаване на спора, подчертавайки, че отношенията между двете компании са търговски.

В този конфликт няма място за намесата на регулатора и процедурата за отнемане на лиценз не е основателна, смятат още от ЧЕЗ. От дружеството посочиха още, че дори и в своята жалба до ДКЕВР от НЕК са квалифицирали спора като търговски, представени са и типови договори за производство на електричество от възобновяеми енергийни източници и от високотехнологичните централи. 

От дружеството допълниха, че енергийният регулатор не може да търси административни отговорности при търговските отношения между фирмите. 

Позицията на НЕК по повод желанието на електроразпределителното дружество е, че в рамките на преговорите трябва да бъдат изяснени всички детайли по казуса и да бъдат спазени всички изисквания, предвидени в българското законодателство. Едва след това ще може да бъде постигнато и споразумение.

Днес процедурата по отнемането на лицензите на трите електроразпределителни дружества беше удължена заради нови доказателства от НЕК по казуса. Насрочено беше и ново заседание за 28 април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още