IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за защита на потребителите ще стане агенция към МИЕ

Институцията на практика се закрива, заявиха от опозицията

16:27 | 09.04.14 г. 2
Комисията за защита на потребителите ще стане агенция към МИЕ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще стане агенция, подчинена на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ). Това гласуваха депутатите от икономическата парламентарна комисия, които приеха на второ четене текстове от Закона за защита на потребителите. Проектът е на Министерския съвет и предложението на вносителя е направено между първото и второто четене на проекта.

Предложението в проекта е КЗП да стане агенция за защита на потребителите към министъра на икономиката и енергетиката. Вместо да е колегиален орган, както сега, ще се ръководи от изпълнителен директор, който се назначава от министъра на икономиката и енергетиката.

Делян Добрев (ГЕРБ) поиска да бъде чуто мнението на вносителя и да се изясни каква е практиката в Евросъюза. Депутатът попита още ще има ли съкращения в комисията при положение, че задълженията й се разширяват, но тя става изпълнителна агенция.

Депутатът Румен Гечев (КБ) обясни, че това се прави с оглед подобряването на координацията и е по искане на изпълнителната власт. Добрев обаче заяви, че така на практика КЗП се закрива.

Председателят на комисията Веселин Златев посочи, че на практика задълженията на комисията се увеличават, но институционално се подценява съществуването й. Според него обяснението на Гечев е нелогично.

"Очевидно е, че тази изпълнителна агенция няма да има относителната независимост като държавен орган, каквато независимост има сега КЗП", каза Златев. И попита защо се бяга от принципа на колегиалността, като се дава възможност на един човек да решава сложни казуси, свързани с нелоялни търговски практики.

Златев предположи, че промяната се прави единствено с цел предсрочно прекратяване на мандатите на членовете на КЗП. Шефът на Комисията каза още, че държавните контролни органи трябва да са независими и колективни.

Гечев отговори, че не се търси принизяване на комисията, а решенията няма да се вземат еднолично, тъй като Министерството на икономиката и енергетиката ще ръководи агенцията, следователно – и Министерският съвет.

Зам.-министър Красин Димитров коментира, че промяната не се прави с целите, изтъкнати от опозицията. В редица водещи европейски държави тези комисии са дирекции в съответните ведомства, изтъкна той.

Важното в тези текстове е, че има консенсус да се увеличат правомощията на комисията, защото потребителите са най-мачканата страна в целия икономически цикъл, заяви Йордан Цонев. Тази промяна подобрява координацията. Радвам се да чуя, че всички от ГЕРБ се изказаха и поискаха да бъде издигнат статутът на органа, каза депутатът.

„На етапа, на който беше правен законът, това беше правилният текст, но напоследък има и друга идея“, каза Цонев, но отказа да сподели новата идея, свързана със статута на комисията.

Делян Добрев предложи КЗП да не става изпълнителна агенция временно, ако управляващите имат други идеи. Цонев отговори само, че ще си сподели идеите, „когато му дойде времето, ако изобщо това стане, ще говорим по тази тема и ще си припомним кой какво е говорил в тази зала“.

В крайна сметка предложението беше прието.

От ГЕРБ отправиха упреци към икономическия министър Драгомир Стойнев, че не дойде на днешното заседание на икономическата комисия заради други ангажименти, свързани с Еврокомисията.

„Драгомир Стойнев не е организирал заседание на ЕК в Брюксел, само и само за да не отговаря на вашите страшни въпроси“, отговори Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Прав си Тони. Тя не че досега работеше комисията, но сега ще работи още по-малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Команизма се завръща. Цялата власт советам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още