IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават "мегаорган" за защита на потребителите

Планира се разширяване на капацитета на КЗК, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев

11:49 | 28.03.14 г.
Създават "мегаорган" за защита на потребителите

След първите важни стъпки по отношение на законодателството за защита на потребителите управляващите ще се насочат към засилване на регулаторите, стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия.

„Ще започнем с Комисията за защита на конкуренцията – антимонополният орган на България, като ще разширим и увеличим нейния капацитет", посочи той. "Ще направим един мегаорган. Проектът на закона е готов, върви и съгласуване с Европейската комисия. Много често защитата на потребителите върви с антимонополни мерки”, отбеляза депутатът от ДПС.

По думите му Законът за бързите кредити е готов и в момента тече съгласувателната процедура с БНБ, остава да се произнесе финансовото министерство. „Моята прогноза е, че най-късно до края на другата седмица регулацията на бързите кредити ще влезе в парламента”, посочи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание. 

Законът няма да действа за вече сключени договори, уточни отново народният представител. По думите му има предложение промените, които предвиждат отпадане на таксата за предсрочно погасяване, да действат със задна сила, по което трябва да се произнесе парламентът. Според Цонев обаче мненията са различни, а банките са категорични, че това ще внесе хаос и смут в системата, тъй като те планират приходите си съобразно сключените вече договори.

Според Цонев само тази година стотици хиляди договори ще бъдат сключени при новите условия. Той отхвърли опитите да бъдат омаловажени промените заради това, че няма да важат за сключените вече договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още