IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП ще одобрява общите условия в договорите на всички доставчици на услуги

Така няма да се налага комисията впоследствие да преразглежда договорите, уточни Йордан Цонев

10:30 | 10.04.14 г. 1
КЗП ще одобрява общите условия в договорите на всички доставчици на услуги

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще контролира отношенията с потребителите на всички видове доставчици на стоки и услуги – банки, застрахователи, мобилни оператори, доставчици на ток, вода и топлинна енергия. Това става с промени в Закона за защита на потребителите, които предвиждат общите условия в договорите да са валидни, само ако са одобрени от комисията. Това каза пред журналисти депутатът Йордан Цонев (ДПС) по повод гласуваните вчера от икономическата комисия промени в закона, който е внесен през ноември миналата година от Министерския съвет.

По предложение на Йордан Цонев се предлага, ако е предвидено държавен орган да одобрява общите условия на договорите с потребители, те да се изпращат на КЗП за становище за наличието на неравноправни клаузи. Държавният орган ще одобрява общите условия, само ако КЗП реши, че там няма неравноправни клаузи.

Когато в нормативен акт не е предвидено държавен орган да одобрява общите условия на договорите за финансови услуги, те също ще се изпращат от търговеца до КЗП за одобрение относно неналичието на неравноправни клаузи.

Ако КЗП установи наличието на неравноправна клауза, тя дава на търговеца 14-дневен срок, за да я отстрани.

Така на практика проектът обхваща както регулираните от различни контролни органи продукти и услуги – ток, вода, парно, мобилни услуги, които се следят от ДКЕВР и КРС, така и финансовите услуги като кредити, бързи заеми и застраховки.

Предложихме промените, защото в Закона за защита на потребителите има текстове, които посочват кои са нелоялните търговски практики, но сега това е едно пожелание, обясни промените Цонев. Сега, ако КЗП установи неравноправни клаузи, започва съдебни процедури и през последната година в съда са паднали доста неравноправни клаузи в договори за финансови услуги, посочи той.

„Това обаче изисква време. За да се спести това време на хората, на съда и на самите компании, ние предлагаме преди публикуването на общите условия, ако регулатор ги одобрява, това да става след изричното съгласие на КЗП. Тогава няма да се налага комисията впоследствие да преразглежда договорите“, коментира депутатът.

За сега действащите договори, например с мобилни оператори, е даден срок, в който търговците трябва да се съобразят с промените в закона.

Икономическата комисия в парламента вчера реши КЗП да бъде закрита и прехвърлена като агенция към Министерството на икономиката и енергетиката. Въпреки това според Йордан Цонев се върви към обединение на КЗП с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за което България чака разрешение от Брюксел. Ако се получи навреме разрешение, може да не се стигне до вливането на КЗП в министерството.

„При сливането с КЗК Комисията за защита на потребителите придобива по-големи права за контрол и санкции. Връзката между защитата на конкуренцията и на потребителите е пряка. Често, когато защитаваш потребителите, предприемаш антимонополни действия“, аргументира се депутатът и посочи, че в Холандия практиката била точно такава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Това физически не може да стане. Ако всички тези пратят всичките си варианти на общи условия в КЗП, КЗП няма да има капацитет да отговори в рамките на месеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още