IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Business Europe се притесни от ситуацията с ЕРП-тата у нас

Чуждите компании да спазват законите и да уважават институциите, препоръча енергийният министър Стойнев

13:00 | 25.04.14 г. 4
Business Europe се притесни от ситуацията с ЕРП-тата у нас

Европейската бизнес организация Business Europe е изпратила писмо до премиера Пламен Орешарски, в което изразява своята загриженост по отношение на ситуацията с електроразпределителните дружества у нас.

"Проблемът трябва да бъде решен в съда, а не с административни процедури", коментира заместник-генералният директор на организацията Жером Шовен по време на 14-то Общо събрание на Българската стопанска камара, която членува в мрежата. Опасенията са, че подобни действия ще изгонят чуждите инвеститори у нас.

"Чуждите компании трябва да спазват българското законодателство и да уважават българските институции", категоричен беше в отговор енергийният министър Драгомир Стойнев.

Според него диалогът между електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания (НЕК) вече е започнал, като "една компания вече е две крачки пред другите". Тя е изготвила предложение за намиране на решение, което от енергийния министър беше изтълкувано като признание на вината.

Вчера Драгомир Стойнев обясни ситуацията и на енергийния комисар Гюнтер Йотингер по време на среща в Брюксел.

Припомняме, че в началото на април стана ясно, че ЧЕЗ България внесе предложение за решаване на финансовия спор с НЕК. От електроразпределителното дружество отказват коментар на съдържанието с аргумента, че не искат да влияят на решението. От държавната компания пък коментираха досега, че се запознават с внесения документ.

Междувременно през седмицата и EVN България изготвиха предложение до НЕК.

Стъпка към развръзката на кризата ще има в началото на следващата седмица, за когато е насрочено ново открито заседание по казуса на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Абе глупави ли сте или на такива се правите?Като са надували разходи, да ги гонят за дето са надували разходи. Като не са спазили приватизационния договор и не са направили инвестиции, да ги гонят че не са направили инвестиции, само че не става това, а става това, че НЕК им виси с пари и хората са си ги прихванали, което е абсолютно нормално. А защо не ги гонят за тези неща, дето постоянно дуднете за тях? Ами щото няма как за тях да им одерат 320 милиона за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
stoiloff
преди 10 години
А защо никой не се притесни от това, че са надували инвестиционните си разходи, с немислимо високи часови ставки, западни изпълнители и подизпълнители и баснословни хонорари? Защо никой не се запита социално поносима ли е цената на един мижав киловат и колко български семейства не могат да я понесат? Питам мижавите зависими политици, част от които имат фотоволтаици, не ви ли е срам да ни източвате бе ЮРОДИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
Бате Пешо
преди 10 години
Аман от платени и насъскани журналисти.Как един пък не се притесни за клиентите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Бате Пешо
преди 10 години
Аман от платени и насъскани журналисти.Как един пък не се притесни за клиентите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още