IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира международният конкурс за нов интермодален терминал във Варна

Цялата инвестиция ще достигне 1 млрд. лева

13:35 | 30.04.14 г.
<p>
	Снимка: Пристанище Варна ЕАД</p>

Снимка: Пристанище Варна ЕАД

Международният конкурс за проектант за новия интермодален терминал на варненското пристанище ще бъде обявен на 30 април. Това заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.

По негови думи цялата инвестиция ще достигне 1 млрд. лева. В тях са включени, както прехвърлянето на старото в новото пристанище, така и изграждане на аквариум и атракционни  зони. Документацията трябва да бъде готова до края на годината, а през 2015 г. следва да започне строителството на новия пасажерски терминал.

„Такива проекти стават бавно“, допълни Гуцанов, като даде за пример Барселона, където този процес е продължил 10 години.

Новият контейнерен и зърнен терминал ще осигури повече работни места, ще е ключов за българския туризъм и най-вече ще е важен транспортен коридор, допълни Гуцанов.

„Нашето влизане в ЕС не е самоцелно. Варна, Бургас вече сме източна част на Европа, а не на България и ние трябва да се възползваме от тези промени, които станаха преди няколко години,“ посочи още в ефира на телевизията Гуцанов.

Той коментира и промените в Закона за туризма, които бяха приети вчера. Според него това не означава нови строежи.

Припомняме, че вчера отпадна забраната за поставяне на преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности в т.нар. зона „А” на Черноморското крайбрежие, която обхваща 100 м от брега.

По думите на Гуцанов целият Закон за устройството на Черноморието е рестриктивен.

„За жалост той е приет като такъв едва през 2008 г. и е изпуснат един десетгодишен период от 1997 - 1998, когато започват приватизацията и строежите на хотелите по Черноморието. Тогава според мен се получават всички тези безумия,“ посочи депутатът.

Днес е и откриването на регатата Tall Ships във Варна. "Това е ключово събитие не само за Варна, но за България", коментира депутатът от левицата. Това е признание за една морска България, допълни той.

Разговора с Борислав Гуцанов може да видите във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още