IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ готви четвърти вот на недоверие - този път заради енергетиката*

Мотивите на опозицията са проваленият проект "Южен поток", фалирали енергийни компании и предизборното задържане на цената на тока

10:16 | 09.05.14 г.
ГЕРБ готви четвърти вот на недоверие - този път заради енергетиката*

ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за провал в политиката в областта на енергетиката, съобщи пред журналисти в парламента лидерът на партията Бойко Борисов. Това ще е четвъртият вот на недоверие на опозицията срещу кабинета.

Борисов уточни, че искането ще бъде внесено още днес в деловодството на парламента.

„Искаме от 15 дни от НЕК да ни даде финансовите си отчети, а те ги крият и заради това днес ще внесем вот на недоверие по тема енергетика, заради проваления проект „Южен поток” от некомпетентността на Драгомир Стойнев, главно за това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ „Белене”, за това, че фалират компании, за това, че предизборно задържат цената на тока”, заяви Борисов.

Вотът ще трябва да бъде обсъден в разгара на предизборната кампания и на извънредно заседание на парламента, защото депутатите решиха, че днес им е последният работен ден до изборите.

Въпреки това Борисов увери, че депутатите от ГЕРБ ще дойдат на обсъждането на вота на недоверие.

Припомняме, че първият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" беше внесен в началото на октомври 2013 година беше и беше мотивиран от провал на правителството в областта на инвестиционното планиране. Тогава обаче опозицията не се регистрира в пленарна зала и не участва в дебата.

Целта на депутатите от ГЕРБ тогава беше да покажат, че парламентът не може да функционира в отсъствието на "Атака”, като по същото време националистите бяха на посещение в чужбина.

В крайна сметка вотът за недоверие не беше одобрен от парламента, а ГЕРБ се закани да започне политика по„вотове до дупка“.

Второто искане беше внесено в края на същия месец и беше заради слабости в регионалната политика. И този вот отново беше отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”.

Третият вот беше за проблемите в политиката по сигурността, който беше отхвърлен с гласовете на БСП и ДПС. При това гласуване депутатите от "Атака", които също имат критики срещу правителството в тази област, се въздържаха.

От БСП определиха като абсурдно искането на ГЕРБ за вот на недоверие за провал на правителството в областта на енергетиката, а от ДПС засега се въздържат от коментар, защото няма официално внесено искане.

„Абсурдно е хората, които доведоха енергетиката до прага на катастрофа, да искат подобен вот”, отсече социалистът Явор Куюмджиев, който е заместник-председател на Комисията по енергетика в НС.

Той добави, че състоянието на НЕК е тежко, но компанията не е пред фалит, и обвини бившите управляващи, че не са направили нищо за оздравяването й. „За близо една година се направиха уникални усилия енергетиката да се стабилизира, а не да катастрофира”, коментира Куюмджиев.

Според него вотът е заради желанието на опозицията „да създават непрекъснато скандали да съборят това правителство, със зъби и с нокти да се върнат на власт и да грабят”. „Какъв е провалът на „Южен поток”, когато следващия месец започва изграждането му, само за една година се свърши работа, която те не свършиха за четири години”, нападна от своя страна той.

Рамадан Аталай от ДПС, председател на енергийната комисия, заяви, че очаква да чуе темата и както точно искат от ГЕРБ, и след това ще коментира. По думите му не за първи път лидерът на опозицията Бойко Борисов си сменя мнението.

Куюмджиев, който е сред вносителите на последните промени в Закона за енергетиката, отрече твърденията на Реформаторския блок, че са направени под натиск, за да обслужат интересите на „Газпром”. „Няма експерти от чужбина, които да са ни съветвали, тези промени са в изпълнение на европейски директиви”, настоя той.

* Допълнена с позицията на БСП за вота на недоверие
 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още