fallback

Социолог: С наближаването на евроизборите намалява желанието да се гласува

Предизборната кампания не е интересна, отсъства европейската тема за сметка на вътрешнополитическите събития, смята Кольо Колев

10:46 | 15.05.14 г. 5

С напредването на кампанията за европейските избори намалява желанието да се гласува. Това каза пред БНР социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев. По думите му до голяма степен значение за това оказват събитията в Украйна.

Причината е, че голяма част от обществото не споделя западната позиция към Украйна, а нашите политически лидери са принудени да говорят в европейската схема, която влиза в противоречие с нагласите в обществото ни, обясни Колев.

„Прогнозираме относителна ниска избирателна активност, около 2 милиона и половина избиратели“, смята той.

Според него се наблюдава любопитен феномен - никога преди избори не е наблюдаван толкова драстичен спад на рейтинга на всички политически лидери. „Обикновено преди избори е точно обратно. Това се дължи именно, че те не артикулират обществените нагласи по отношение на Русия и Украйна“, мотивира се Колев.

Според него настоящата предизборната кампания не е интересна. Отсъства европейската тема, погледът е насочен към вътрешнополитическите събития, но това е проблем и на самата Европа.

"Самата Европа няма визия за себе си и е тежко болна, няма визия накъде върви, какви са отношенията към останалия свят, отношенията с Русия, със САЩ, проблемите на сигурността. Това не е въпрос само на българските политици. Още изначало в тези избори акцентът е за властта", допълни още социологът.

Акцентът в кампанията е вътрешнополитическата тематика - акцентът за властта, ще удържи ли правителството на Орешарски или не. Затова европейската тематика отсъства, обясни Колев.

Данните показват към момента, че управляващата партия води, ГЕРБ е понижила електоралния си потенциал, което се дължи на новата политическа формация на Бареков. Тя като че изяжда част от потенциала на ГЕРБ, посочи той.

"Някои партии, които имат вътрешни противоречия, водят активна битка за пренареждане на кандидатите си, но „това може да им изяде главата“, защото не привлича избирателите“, допълни Колев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
fallback