IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: С наближаването на евроизборите намалява желанието да се гласува

Предизборната кампания не е интересна, отсъства европейската тема за сметка на вътрешнополитическите събития, смята Кольо Колев

10:46 | 15.05.14 г. 5
Социолог: С наближаването на евроизборите намалява желанието да се гласува

С напредването на кампанията за европейските избори намалява желанието да се гласува. Това каза пред БНР социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев. По думите му до голяма степен значение за това оказват събитията в Украйна.

Причината е, че голяма част от обществото не споделя западната позиция към Украйна, а нашите политически лидери са принудени да говорят в европейската схема, която влиза в противоречие с нагласите в обществото ни, обясни Колев.

„Прогнозираме относителна ниска избирателна активност, около 2 милиона и половина избиратели“, смята той.

Според него се наблюдава любопитен феномен - никога преди избори не е наблюдаван толкова драстичен спад на рейтинга на всички политически лидери. „Обикновено преди избори е точно обратно. Това се дължи именно, че те не артикулират обществените нагласи по отношение на Русия и Украйна“, мотивира се Колев.

Според него настоящата предизборната кампания не е интересна. Отсъства европейската тема, погледът е насочен към вътрешнополитическите събития, но това е проблем и на самата Европа.

"Самата Европа няма визия за себе си и е тежко болна, няма визия накъде върви, какви са отношенията към останалия свят, отношенията с Русия, със САЩ, проблемите на сигурността. Това не е въпрос само на българските политици. Още изначало в тези избори акцентът е за властта", допълни още социологът.

Акцентът в кампанията е вътрешнополитическата тематика - акцентът за властта, ще удържи ли правителството на Орешарски или не. Затова европейската тематика отсъства, обясни Колев.

Данните показват към момента, че управляващата партия води, ГЕРБ е понижила електоралния си потенциал, което се дължи на новата политическа формация на Бареков. Тя като че изяжда част от потенциала на ГЕРБ, посочи той.

"Някои партии, които имат вътрешни противоречия, водят активна битка за пренареждане на кандидатите си, но „това може да им изяде главата“, защото не привлича избирателите“, допълни Колев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
tonitov
преди 9 години
Кандидатите не стават, но и избирателите ли да не ставаме, като оставим на фанатизираните червени, депесе и *** на волен, береков и т. н. да решават съдбата ни както досега. Най-големите маскари групирани по три прехода да ни удължават и нагло от болната на здравата глава проблемите да прехвърлат и задълбочават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
KostadinovK
преди 9 години
Като гледам политиците, не виждам за кого да дам гласът си. Все се надявах, че някой по-разумен ще се появи, ама не -такива популисти с толкова ограничено мислене, че все още се чудя за кой *** да гласувам. Явно тука се раждат само ***, за това сме на такова положение. Това е жалката истина :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Мда... да дружно да вървим да гласуваме за.... Вурст! хахаха!Какво избираме? Кого избираме?Бойкот, техната мама пропаднала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
"печатане" на необезпечени с нищо "хартийки",за поддържане нивото на великия американски консуматорски дух,благодарение наложения на Света за резервна валута, долар.Така на света се продава "хартийка",а се извличат от него материални блага и политическа зависимост).Решаването на кризисните проблеми се търси все повече,в посока, на по-голяма федерализация и в централизация на банковата система.Отделните държави губят все повече своята относителна независимост и се превръщат в команден придатък на Брюксел.Самият Брюксел все по-драстично налага своите "стандарти" във всяка една област,включително и морала.Изгражданите през хилядолетия морални устои се рушат и човекът се превръща в едно дебело черво с две отверстия,в което черво се наливат всякакви морални отпадъци.Още десетина години са нужни и "европеецът" ще деградира окончателно.Това се подпомага от масовото заливане на ЕС с имигранти от други континенти.Така САЩ успешно ликвидират Европа и разбира се и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 9 години
"Самата Европа няма визия за себе си и е тежко болна...".Разбира се,че това е така,но това "развитие на Европа " е съзнателно запложено в нея от нейните създатели...американските евреи.Тяхната цел е една слаба,объркана и морално деградирала Европа.Точно това се вижда на практика,независимо от словестните еквилибристики на наши и чужди гости.Господарите на ЕС(реално,Четвърти райх),съзнателно го създадоха,за да могат вкупом да разрушат политически,икономически и,най-важното,духовно, европейските държави и нации.Точно това се вижда на практика и с все по-нарастващи темпове.Разразилата се и все още не отминаваща финансово -икономическа криза засегна най-много Европа,за разлика примерно САЩ.Всеки непредубеден наблюдател може да забележи,че кризата удари силно ЕС и някои малки и слаби страни,гравитиращи около него и...слабо,или почти никак други страни,независимо от бръщолевенето за световна криза.Решението на проблемите на ЕС се потърси в посока,обратна на това в САЩ(безконтролното "печат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още