IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андреева не изключва актуализация на бюджета на НЗОК

След средата на годината ще се търсят механизми за покриване на дефицита, каза здравният министър

10:43 | 21.05.14 г.
Андреева не изключва актуализация на бюджета на НЗОК

Министърът на здравеопазването Таня Андреева не изключва възможността за актуализация на бюджета на Здравната каса заради очертаващия се дефицит в размер на няколко стотици милиона лева. Това стана ясно от нейно изказване пред журналисти в Ерусалим. Министър Андреева е в делегацията, придружаваща премиера Пламен Орешарски в официалната му визита в Израел.

По думите на министъра след средата на годината ще се анализират финансовите резултати на системата и тогава ще се вземе решение как да се продължи дейността, така че да не останат недофинансирани лечебни заведения, предава Дарик.

„В Закона за бюджета на Здравната каса е заложено след първите шест месеца на годината да се гледа как върви изпълнението на бюджета. Нека да не започваме да спекулираме. Към момента не се знае какъв дефицит ще се очертае. Вероятно ще има. Надявам се, че ще намерим механизми, с които да реагираме и да не се допусне лечебните заведения да не получат финансиране за дейността си. След като видим как върви бюджетът, ще взимаме конкретни мерки какво да направим след това“, коментира Андреева от Ерусалим.

Тя посочи още, че за първи път Здравната каса няма никакъв буфер, за да покрива дефицити. „Нормално е това, което се случва, че тя не може да реагира на засилващите се нужди от финансиране на здравната система. Заварихме около 400 милиона (лв.) задължения на лечебните заведения, фалирали лечебни заведения, други, докарани до ръба на фалита", обясни здравният министър.

Припомняме, че според Българския лекарски съюз дефицитът е около 400 млн. лв. От съсловната организация многократно призоваха Надзорния съвет на касата да вземе конкретни мерки за покриване на дефицита. От БЛС предложиха и варианти - актуализация на бюджета или заплащане на пълния размер на здравните вноски за децата. Ако от юни държавата започне да плаща в пълен размер вноските за децата, а не наполовина, както е в момента, това ще донесе 200 милиона лева допълнително и още 360 милиона догодина, които решават проблема с дефицита на касата, обясни преди дни председателят на Съюза.

Ако не бъдат предприети ясни стъпки, на 31 май лекарският съюз ще обяви как медиците ще продължат със започналите протести.

Преди месец управителят на НЗОК Румяна Тодорова потвърди пред Investor.bg прогнозата на лекарския съюз, че дупката в бюджета на НЗОК ще бъде в размер на около 300 млн. лв. Тя не даде конкретно решение за покриване на този дефицит, но акцентира, че касата не разполага с резерв, който би могъл да го покрие. Според нея реални мерки, които могат да решат кардинално проблема, са по-високата събираемост на приходите от вноски в приходната агенция, осигуряване на по-висока база, заплащане от държавата на вноските на децата и други групи хора в пълен размер.

Днес Таня Андреева заяви, че стабилизирането на системата е приоритет номер едно, а чак след това може да се мисли за обещаното демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса.

„Този въпрос седи и пред нас. Общото мнение е, че трябва първо да се направят част от по-важните реформи. Заварихме системата в едно изключително нестабилно състояние, неконтролирано, неуправлявано през последните четири години. Ще спомена отново тези 1,5 млрд. лева, които бяха отклонени от Здравната каса - парите за здраве отидоха някъде другаде“, каза министърът, като изтъкна, че по-важното е да се стартира изграждането на втори стълб на здравното осигуряване.

В сектора на здравеопазването ще си сътрудничим с Израел, като ще започнем в областта на спешната помощ, стана ясно още от думите на Таня Андреева. С израелската страна е договорено първоначално да се изпращат за обучение български специалисти от националните болнични комплекси, а след това и млади лекари, които да специализират спешна медицина. През юни във Варненския медицински университет ще се проведе обучение от израелски специалисти по спешна медицина при кризисни ситуации.

Андреева отбеляза, че Израел има богат опит в областта на спешната помощ и специално в спешната помощ при кризи и атентати. Това за нас ще бъде много важно, за да можем да съобразим и тази част. Надявам се, че в рамките на година и половина - две ще изградим добре работеща спешна помощ, заяви министърът, цитирана от БТА.

Припомняме, че до края на годината предстои изграждането на 35 центъра и филиала на спешната помощ и още три национални комплекса за спешна медицина в Бургас, Велико Търново и Пловдив.

Здравният министър каза още, че от страна на Израел има интерес към балнеолечението, отделенията за долекуване и рехабилитация, както и към фармацевтичната индустрия, към разработване на иновативни медикаменти, заедно с български фирми производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още