IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са резервите за преодоляване на дефицита в здравната каса

Изходът е в повече събираемост, а не преразпределение на разходната част, смята председателят на здравната комисия Нигяр Джафер

10:59 | 19.03.14 г. 1
Къде са резервите за преодоляване на дефицита в здравната каса

За решаване на проблемите в здравната система има резерви и те трябва да се търсят в повече събираемост в приходната част, а не предимно в преразпределение на разходната част. Това каза пред БНР председателят на Комисията по здравеопазването към парламента Нигяр Джафер в коментар на проблема с дефицита, натрупан в здравната каса.

„Резервите са във възможностите, които законодателят даде тази година за по-гъвкаво използване на бюджета на НЗОК, резервите обаче са и в това да се извършва по-добър контрол“, каза още тя. И допълни, че разговорът какво ще се случва със здравния модел и как трябва да изглежда той остава на дневен ред, но се търси широк консенсус.

Продължаваме да си задаваме въпроса защо стана така, че здравната каса плаща повече за лекарства и по-малко за медицински дейности, каза Нигяр Джафер. И припомни, че преди 15 години при създаването си институцията е стартирала с бюджет от 900 хиляди лева, а сега разполага с 3 милиарда лева.

Председателят на комисията изтъкна още, че друга причина за дефицита в болничната помощ е, че има няколко „играчи“ на пазара, които формират непрекъснатия ръст. Анализът за първите месеци на тази година показва, че около 10 болници правят над 50% от ръста в обемите за болнична помощ, каза Джафер.

По нейни думи затрудняването на достъпа до здравната система води до демотивиране на хората, които са все още коректни платци. „Само 20% от населението на България осигурява функционирането на системата. Всички други групи са групите, които са осигурявани или от държавата на много по-нисък процент или просто не се осигуряват“, посочи тя.

В Националната здравна стратегия до 2020 година е записано, че трябва да се върви към усъвършенстване на здравноосигурителния модел, че трябва да се преразгледа размерът на вноската, която държавата плаща за деца, пенсионери, студенти, държавни служители. Но това са дългосрочни мерки, които биха довели до някакъв резултат. Актуалният въпрос остава. Очакваме конкретни данни за ситуацията към днешна дата, очаквам да чуем предложения как да се излезе от това положение, посочи Нигяр Джафер.

Днес управителят на НЗОК и здравният министър ще бъдат изслушани в парламентарната здравна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 10 години
Много сте смешни бе. 20% осигурявали системата, а 100% получавали от нея. Дрън-дрън. За да постъпиш в болница, трябва първо да си платиш дължимите здравни вноски. Така че, не заблуждавайте хората. В болниците не се лекуват неосигурени лица. Дефицитът в системата идва от колосалните кражби на шефовете на болници и от измислените и надути като цени здравни пътеки. Много малка част от парите по тях реално отиват за лечение на пациентите. Голямата част потъват в джобовете на шефовете на болниците и определен кръг от лекари, в джобовете на престъпни предприемачи, които надуват цените на фалшивите си ремонти или доставки на медикаменти, от високите цени на медикаментите също. А какво да кажем за идиотско-комунистическия принцип джипитата да получават твърда сума месечно на базата на своя контингент от пациент, без значение колко от тях реално са ги посещавали. А какво да кажем за потребителската такса, която трябва да отива в касата, но отива в джобовете на джипитата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още