IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите от здравни вноски – за лекарства или за болнично лечение

Политиката не следва да е за намаляване на разходите за лекарства, защото не винаги това води до подобряване на достъпа, смятат експерти

09:34 | 30.01.14 г. 1
Парите от здравни вноски – за лекарства или за болнично лечение

Здравните власти и фармацевтичната индустрия са на различни позиции по темата дали трябва да се намаляват разходите за лекарства, плащани от Националната здравноосигурителна каса.

Преди седмица Министерството на здравеопазването направи първи стъпки за промени в лекарствената политика, като предложи мерки за ограничаване разходите за медикаменти. Идеята е да се увеличат разходите на касата по други пера – например за доболнична и болнична помощ.

Мотивът на управляващите е, че касата прави прекалено големи разходи за лекарствени препарати, а ресурсът, който се отделя за дейности за болничната и за извънболничната помощ, постоянно намалява, което води до дефицити и дългове в болничната помощ.

Почти целият ресурс на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отива за медикаменти и медицински изделия. Това не е нормално за развития свят, към който се стремим. Там само половината от средствата отива за медикаменти, заяви здравният министър Таня Андреева. Трябва да има промяна в правилата, за да останат пари и за клинични пътеки, за болници и медици, смята министърът.

В отговор на коментари, че заради рестриктивните мерки пациенти ще останат години без иновативни терапии Андреева посочи, че няма такава опасност, защото дори и в момента за някои заболявания има по 2-3 медикамента.

В същото време експерти от фармацевтичния бранш са на точно противоположна позиция по отношение на разходите за лекарствени препарати.

Нарастването на разходите за лечение е неизбежен процес, смята председателят на международната компания за анализи на фармацевтичния пазар IMS Health  д-р Кунчо Трифонов. Според него политиките трябва да се фокусират не върху намаляване на разходите за лекарствени препарати, а върху оптимизиране на разходите за болнично лечение.

Експертът посочва, че в България идват много иновативни лекарства, но предупреждава, че съвременното лечение неизбежно ще бъде скъпо. „Невъзможно е да се развива лечение в онкологията, автоимунните заболявания и високотехнологични фармацевтични сектори без големи инвестиции. Затова и препаратите не могат да бъдат евтини“, твърди д-р Трифонов.

По мнение на проф. Генка Петрова от фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София е редно лекарствената политика на държавата да е насочена към стимулиране употребата на медикаменти в домашна обстановка, а не към болнично лечение, което неколкократно увеличава разходите. Тя също потвърждава, че иновативните терапии навлизат и у нас, но са много скъпи - само един курс на лечение струва хиляди левове и достъпът на пациентите до тях е много труден.

Не е необходимо да се търси фокус върху намаляване на разходите за лекарства, защото не винаги това води до подобряване на достъпа, смята Петрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още