IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите доплащат най-много за лекарства в Европа

Личните ни плащания за медикаменти са 56% при средно 18% в европейските страни, показва анализ на IMS Health

08:10 | 23.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Българите доплащат най-много за лекарства в Европа

Най-малък фармацевтичен пазар, най-голям процент на доплащане за лечение и за медикаменти, най–ниски разходи за оригинални препарати и най-нисък разход за лекарства на човек от населението. Така изглежда картината за българския лекарствен пазар според последния доклад на международната компания IMS Health, която изготвя анализи за фармацевтичния пазар у нас и по света.

Изследването, представено на семинар за журналисти за достъпа до съвременни терапии за българските пациенти, потвърждава тенденцията на нарастване на публичните разходи за лекарства. За тази година публичните разходи за медикаменти са 48%, като за последните три години се отбелязва ръст от 7%.

Няколко са основните фактори за ръста на публичните разходи за лекарствени терапии, коментира д-р Кунчо Трифонов, ръководител на анализаторската компания за България. Експертът подчерта подобреният достъп до лечение, включването на повече продукти в позитивния лекарствен списък, новите ефективни терапии, които стават достъпни и на нашия пазар и не на последно място нарастващата заболеваемост на населението.

И въпреки нарастващите общи разходи за здравеопазване и за лекарства, анализът на IMS Health потвърждава, че българите доплащат най-много и по отношение на общите разходи за лечение, и за лекарствените препарати. В България имаме най-голям процент на доплащане за лекарства като лични разходи в сравнение с останалите страни в Европа - 56%.

„Може да се каже, че по този показател се доближаваме до страните от третия свят, но в никакъв случай тенденцията у нас не е в съзвучие с доплащанията в Европа”, каза Трифонов. За сравнение в Румъния то е 40%, в Гърция – 13,6%, в Германия и Испания – 7%, или средно за Европа около 18%. 

Българският фармацевтичен пазар продължава да е един от най-малките в Европа, въпреки че населението на България е повече отколкото в страни с по-големи фармацевтични пазари - Дания, Финландия, Ирландия и други, отчита още анализът. Наред с това и пазарът на оригинални лекарствата у нас е един от най-малките в Европа. България твърдо остава на опашката по разходи за оригинални лекарствени продукти от общите разходи за здравеопазване сред европейските страни - в рамките на 11%.

Страната ни е и на дъното в Европа по "среден общ разход за лекарства на човек от населението". Годишно за лекарства на човек у нас се падат по 108 евро. След нас остават само Румъния и Латвия – със съответно 104 и 99 евро. За Гърция сумата е 316 евро годишно, а на първо място по този показател е Швейцария - 523 евро.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България за пореден път настоя да се увеличат разходите на държавата за лекарства, за да се понижи процентът на доплащане от пациента, а с това и по-ефективно лечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bonel4o
преди 10 години
Плащаме за лекарства с хиляди странични ефекти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
king
преди 10 години
Най-бедни и плащаме най-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още