IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще пише мерки за цените на лекарствата

Планират се законодателни промени, свързани със стимулите за инвеститорите, както и изработватено на стратегия за развитие на туризма

11:10 | 07.08.13 г. 1
Кабинетът ще пише мерки за цените на лекарствата

И това правителство е решило да предприеме мерки за понижаването на цените на лекарствата. В плана за изпълнението на програмата на кабинета, публикуван на сайта на Министерския съвет, е заложена мярка, която предвижда промяна в политиката на ценообразуването на медикаментите, без обаче да се посочват подробности за бъдещите действия.

Управляващите са си поставили срок до края на тази година да подготвят новите мерки. Предишното правителство въведе няколко нови изисквания за ценообразуването, включително намали надценките на търговците на лекарства на дребно и задължи здравната каса да преговаря за отстъпки. Реален резултат от тези политики обаче не беше постигнат.

Също до края на годината трябва да бъде подготвена методиката за субсидирането на малките болници. Критериите ще се съгласуват с Националното сдружение на общините.

Преди около месец здравният министър Таня Андреева съобщи, че здравното ведомство е готово с концепцията за развитие на малките общински болници. Част от нея е и анализът доколко е обосновано съществуването на лечебни заведения в някои общини, където се предвижда изграждането на медицински и спешни центрове, а някои дейности в малки лечебни заведения ще бъдат преструктурирани.

До края на ноември ще трябва да са готови анализът и мерките за възстановяване и оптимизиране на дейностите в общински болници в отдалечени и труднодостъпни райони, предвижда планът на правителството.

До края на септември се предвижда да започне и процедура по актуализирането на Националната здравна карта, за да се определят по-точно потребностите на населението по региони от различни видове медицинска помощ, предвижда планът. До края на октомври се планира да бъдат актуализирани и медицинските стандарти, а до края на годината – да бъде готова нормативната база за спешната помощ, както и критериите за териториалното й разпределение.

Що се отнася до бизнеса, кабинетът предвижда да предприеме мерки за ускоряване на производството по несъстоятелност, за което отдавна настояват различни бизнес и неправителствени организации в страната. Предвижда се също така да бъдат създадени центрове за медиация като алтернативно, извънсъдебно разрешаване на спорове.

Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nelva
преди 10 години
ДАЛИ ИЗОБЩО ЩЕ ИМ ДАДЪТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО.ИСКАТ ИМ ОСТАВКАТА - ЗА ДА СИ ОСЪЩЕСТВЯТ ТАЙНИТЕ МИСИИ.НЕУДОВЛЕТВОРЕНИТЕ ,БОГАТАШИТЕ,ОЛИГАРСИТЕ - ВИКАТ ДРЪЖ ,ВЗЕМИ,ИЗГОНИ,ОСТАВИ ВСИЧКО ЗА НАС.РАЗВЪРЗАХА КЕСИИТЕ.ОТ 30 НА 68 лв. ПОРАСНА ТАКСАТА ЗА КРЯКАНЕ НА ЖАБИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още