IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се намали ДДС за лекарствата е правилно решение, твърдят търговци

Медикаментите у нас са поевтинели толкова, че не представляват интерес за производителите, смята президентът на асоциацията на търговците на едро с лекарства

14:20 | 03.06.13 г. 6
Да се намали ДДС за лекарствата е правилно решение, твърдят търговци

Решението за високите цени на лекарствата у нас е да се намали ДДС за тях. Това каза президентът на Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) Димитър Димитров, цитиран от Bulgaria on Air.

Според него най-ефективният начин да се оптимизира здравната система е не да се променят цените и надценките на лекарствата, а да се намали данък добавена стойност за медикаментите. „Ако цените бъдат променени, това крие рискове и много от тях са с негативни последици“, смята Димитров.

Той посочи, че конкуренцията и опитите за регулации от страна на държавата водят до намаление в цената на медикаментите, а в същото време печалбите на фармацевтичните компании спадат.

От асоциацията са на мнение, че има проблеми във фармацевтичния сектор и решението им трябва да залегне в националната стратегия за реформа на здравеопазването. Според Димитров не е достатъчно да се понижат само цените на лекарствата, а да се преструктурира изцяло здравната система.

„Цените на медикаментите в България са станали толкова ниски, че те не представляват интерес за производителите на лекарства“, смята Димитров.

Той обясни, че когато се намали търговската отстъпка, а в същото време се увеличават изискванията към дистрибутори и търговци, те избират да компенсират тази разлика с така наречената паралелна търговия. Димитров поясни, че това означава дефицит на лекарства на пазара.

Голяма част от лекарствата, които вече не се намират на нашия пазар са за онкологични и кардиологични заболявания, поясни Димитър Димитров. Експертът добави, че липсата на тези медикаменти се компенсира много трудно - донякъде с генерични медикаменти, както и с новорегистрирани медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
FINTA
преди 10 години
Айде Бареков пак почна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
qsnovidka
преди 10 години
Я питай агитката на Огнян Донев във форума да видиш какво ще ти кажат? Няма да се учудя да ти обяснят колко е хубаво да имаме диференцирана ставка ДДС за лекарствата,а ако може да е само за Софарма,Софарма Трейдинг и аптеките им ще е най-добре.Назначените капиталисти така могат да печелят,но иначе ако го питаш Донев той е за пазарна икономика и за реална конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Искат намаление защото ако има това им дава законен инструмент, с който да свалят цените примерно с 2-3% и паралелно с това да си вдигнат печалбата с 7-8%. Без да правят нищо друго.В България е много кратно доказано че има ли различни ставки веднага почват множество злоупотреби. Едно време беше класическо някои хранителни продукти влизащи в болницата да се фактурират и осчетоводяват като различни лекарства за да се ползва преференциалният %.Познавате ли български фермери, които си карат дизел автомобилите с дизел без ДДС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
Абе някой няма ли да обясни на искащите че диференцирани ставки по ддс и 10 % Корпоративен са несъвместими ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Звучи добре, но само така звучи. Обърни внимание кой смята така! "асоциацията на търговците на едро с лекарства" Удивен съм колко са загрижени за здравето на нацията тия търговци! :D Що си мисля, че ако не го обявят по медиите, пациентите изобщо няма да разберат, че ДДС-то било паднало /в случай че бъде намалено де/. Да не забравяме че ние НЕ сме в списъка на "белите" държави все още! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Най-после след 20 г. БГ политиците да заговорят, като евро-колегите си. Във всички "бели" държави медикаментите и основните храни се облагат с намалено ДДС или изобщо не се облагат. Само в БГ ДДС върху хляба и нов мерцедес е еднакво. За нов автомобил дори може да се ползва данъчен кредит, а за хляб не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още