IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевти излязоха с предложения към партиите за пазара на лекарствата

Разчитат те да бъдат бъдат припознати от политическите сили в техните програми

17:33 | 30.04.13 г.
Фармацевти излязоха с предложения към партиите за пазара на лекарствата

Съюзът на фармацевтите формулира и изпрати до основните партии, участници на изборите, свои предложения за промени в областта на фармацията, които да бъдат припознати от политическите сили в техните програми.

Българският фармацевтичен съюз е изпратил отворено писмо до политическите партии и до президента Росен Плевнелиев, съдържащо позицията на фармацевтите по темата за снабдяването с лекарства в България, съобщават от съюза.

БФС е сериозно обезпокоен от липсата на интерес към експертни становища от страна на политическите сили и в областта на лекарствената политика, пише в съобщението до медиите.

Отвореното писмо съдържа редица мерки, които биха могли да гарантират балансирана система на снабдяването с лекарства и повишаването на качеството на фармацевтичните услуги. 

Сред тях са въвеждане на нормативна забрана на вертикалната и хоризонтална интеграция, реформиране на системата на ценообразуване чрез регулиране на отстъпките от крайните цени на лекарствените продукти по лекарско предписание и ефективно служебно рефериране на цените, премахване на ДДС върху сделките с лекарствени продукти.

Други мерки са възстановяване на гаранцията за лекарствени продукти, заплащани от бюджета на НЗОК, като част от основния пакет дейности по Закона за здравното осигуряване, стимулиране разкриването на аптеки в малки и непривлекателни населени места, възпрепятстване създаване и функционирането на предприятия с господстващо положение в областта на търговията на дребно на лекарствени продукти и други.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още