IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо договарянето на отстъпки за лекарствата буксува?

Здравната каса и фармацевтичните производители си прехвърлят топката за договарянето на отстъпките, законът не ги задължава да го правят

13:15 | 24.01.13 г.
Защо договарянето на отстъпки за лекарствата буксува?

Година след мащабния скандал със скъпите лекарства у нас и по-евтината им продажба в съседни на България страни, той изглежда почти затихнал, или по-скоро оставен на течението.

След като Министерството на здравеопазването публикува пакет от мерки за понижаване на цените на медикаментите, стана ясно, че истински ефективните механизми, които реално могат да понижат цените на лекарствата, са два – понижаване на ДДС за медикаментите и договарянето на отстъпки с касата. На този етап и двете мерки буксуват. Въпросът е защо и докога?

По въпроса с преференциалната ДДС ставка за лекарствата Симеон Дянков отсече, че данъкът върху добавената стойност няма да се намалява, като се аргументира с нулевите икономически резултати от намаляването на ДДС ставката в туризма.

В същото време договарянето на отстъпки между НЗОК и фармацевтичните производители попадна в омагьосан кръг. С промени в Закона за здравното осигуряване се даде възможност на Националната здравноосигурителна каса да договаря отстъпки, но засега няма осезаеми резултати.

От една страна здравната каса се оплаква, че фармацевтичните компании не проявяват интерес към отстъпки, а пък фирмите заявяват, че са склонни на преговори, но само ако процесът е двустранен и касата поеме своя дял от риска. И така предложението за договаряне на отстъпки също забуксува.

В същото време НЗОК няма право по закон да задължи фирмите да правят отстъпки в цените.

На практика фармацевтичните производители нямат пряк интерес от договаряне на отстъпки за лекарствата, защото предлаганите от тях медикаменти се понижават два пъти. Първо по международното рефериране, според най-ниската цена спрямо 12 европейски държави, и втори път при договаряне на отстъпки с касата.

И според двете асоциации – тази на генеричните фармацевтични производители и на научноизследователските фармацевтични фирми договарянето на отстъпки в цените на лекарствата с НЗОК трябва да бъде обвързано с насрещен ангажимент, за да се задвижи процесът и да се активизира интересът на компаниите към подобни допълнителни намаления на цените.

И двете асоциации излязоха със свои предложения към здравната каса, заявявайки воля за участие в процеса. Накратко те искат касата да поеме ангажимент и да даде гаранции за реализиране на определени обеми от лекарствата. Искат също така възможност за договаряне на отстъпки под формата на допълнителни услуги за пациентите, отстъпки в натура или възможност фармацевтичните фирми да поемат за известен период лечението на определен брой пациенти, без това да бъде заплащано от касата.

Оказва се, че договарянето на отстъпки между касата и фармацевтичните компании на практика е трудно приложимо.  Гарантира известно спестяване на разходи на касата, но ощетява бизнеса и води след себе си риск от ново доплащане от страна на пациента или от изчезване на някои медикаменти от пазара в България, поради липсата на икономически интерес у фирмите да ги предлагат.

Представители на фирмите, които на този етап отказват договаряне на отстъпки, предупреждават, че ако понижат цените си за българския пазар, ще бъдат ощетени оборотите им на пазарите в други европейски страни.

Попитахме Националната здравноосигурителна каса дали има готовност да приеме предложенията на двете асоциации, така че да заработи механизмът за отстъпките. От здравната институция казаха за Investor.bg, че на този етап ще се въздържат от коментар по темата.

Иначе позицията на фармацевтичните компании е, че цените на лекарствата в България са най-ниските в Европейския съюз. Първо, защото се реферираме с 12 страни, от които избираме най-ниската, и второ – защото цените се реферират вече два пъти годишно, а не веднъж, както преди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още