IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В коя посока ще тръгнат цените на лекарствата?

Или защо се оказва, че в България са неприложими на практика широко коментираните механизми за поевтиняването на медикаментите

08:13 | 01.03.12 г. 8
В коя посока ще тръгнат цените на лекарствата?

В последната седмица дискусията за цените на лекарствата в България набра скорост, въпреки че години наред темата не беше повдигана нито от държавата, която регулира цените на медикаментите с рецепта, нито от пациентски и фармацевтични съсловия.

Повод за широкия дебат сега стана скандалното разкритие, че едни и същи лекарства се продават по-скъпо в България и по-евтино в съседни страни. На теория механизми за поевтиняване на лекарствата има, но на практика понижаването на цените им е почти невъзможно, или възможно за една нищожна част от предлаганите на пазара медикаменти.

Механизми за понижаване цените на лекарствата

Два начина за понижаване на цените на лекарствата бяха обявени от здравния министър публично, след като беше притиснат от твърдения за липсата на прозрачност по въпроса. Става дума само за лекарствата по лекарско предписание, които се плащат с публични средства и са държавно регулирани, докато цените на медикаментите без рецепта се определят на пазарен принцип.

Възможностите за поевтиняване на лекарствата се свеждат до намаляване на ДДС ставката за продуктите с рецепта (сега тя е 20%) и договарянето на по-големи отстъпки в цените на медикаментите между здравната каса и фармацевтичните производители.

И двете възможности обаче са на практика неприложими в България и могат да бъдат тълкувани по-скоро като опит на властта да балансира между различни интереси на пазар за милиарди, а не на икономическа логика.

Ще се променя ли ДДС ставката за лекарствата

Финансовият министър Симеон Дянков категорично отхвърли възможността за по-ниска ДДС ставка върху лекарствата, плащани с публични средства. Той се мотивира с въведената преди година преференциална ставка на ДДС в туризма, което обаче не доведе до намаляването на цените в сектора. Премиерът Бойко Борисов допълни, че ако се пристъпи към подобна преференция за лекарствата, други браншове също ще поискат преференциално ДДС ставка. Освен това годишно в хазната влизат над 100 млн. лева от данък добавената стойност върху лекарствата.

Възможни ли са по-големи отстъпки

Фармацевтичните производители нямат интерес да продават на здравната каса по-евтино медикаменти, за които всъщност са единствен производител или вносител.

Въпреки това късно снощи производителите на оригинални и на генерични медикаменти са обещали на здравния министър до средата на март да предложат нови, по-ниски цени на лекраствата. Според председателя на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители Деян Денев могат да се направят отстъпки от 5-10 на сто. По думите му отстъпките могат да бъдат валидни само за българския пазар.

Засега обаче това са обещания, в които едва ли и самите научноизследователски фирми вярват. До две седмици трябва да стане ясно ще има ли наистина отстъпки при договарянето на цените със здравната каса, за кои медикаменти, или това е поредният опит за туширане на скандал в загубилата доверието на хората здравна система.

Понижение на цените не се постига с натиск

Ако здравната каса направи опит да наложи на чуждите фармацевтични производители ниски цени, които не са в интерес на фирмите, най-вероятно тези компании ще се изтеглят от българския пазар, а това ще доведе до дефицит за някои лекарствени продукти. Подобни опасения са напълно реални, тъй като много често фармацевтичните фирми са монополисти в предлагането на един или друг лекарствен продукт.

Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Цените на лекарствата твърдо и неотклонно ще растат. Така ще е и с повечето стоки предлагани на нашия пазар. Причината е в липсата на свободен пазар. Това дори не се крие. Анти-монополното и анти картелно законодателство просто не се прилага. :) Така ще бъде, докато тия глупави хора които водят държавата / без значение от коя партия са/ не се стреснат от обезлюдяването на държавата ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
stokova borsa
преди 12 години
Какви отстъпки,какви пет лева? Ще намалят с няколко процента цените и то на най-некупуваните лекарства,само да но замажат очите,а те пак ще си правят милиони на наш гръб! След като правителството взема в официалната си делегация в Тунис,Огнян Донев след всички скандали около него и цените на Софарма,което е направо безобразие и след като Симеон Дянков се кани да назначи като съветник по здравната политика,Гергана Пвалова,която беше уволнена точно заради това,че е помагала на Софарма да си урежда свръх високи цени на лекарствата,какво повече да говорим.Смятайте колко силно лоби има Софарма в правителството и как същото това правителство ще тръгне да се бори срещу високите цени и монопола на Софарма и Софарма трейдинг!!! Както занем ще е всяко чудо за три дни и ще продължим да си плащаме високите цени на лекарствата докато сме живи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
vembata
преди 12 години
Донев е интелигентен човек но просто играе в разбойническа държава за това има възможностите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Октопода или мафията, с каквито и други синоними да наричаме организираната престъпност се ориентира към легален бизнес, т.н. монополи. Случващото е аналог на появилите се мутри през 90те, които първо с бухалки изкараха първите си милиони, след това направиха легален бизнес с хотели, заведения, игрални зали ... В днешно време пари се изкарват от наркотици, проституция, контрабанда и се инвестират в легалния бизнес наречен монополи. Монополите са много доходоносни, защото там хората нямат избор, винаги ще купуват - горива, ел. енергия, лекарства, хляб. Без друго може, но без това не може. Затова там има монополи и затова всеки драпа да се докопа до тях и да държи контрола. Въпрос на воля е от страна на държавата да има или да няма монополи. Вместо да се правят програми за насърчаване на раждаемостта в *** махали, може да се задействат програми за насърчаване на бизнес средата в тези монополни сектори. Но ... има ли желание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
И защо да не могат да ги намлят цените у нас, при положение, че при комшиите са по-ниски??? Много странене анализ!:) Всичко е въпрос на "единствен вносител" и "единствен производител" май и на лобизъм.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Явно някой хора не са чували за либерализация на пазара. Лекарствата са скъпи, защото държавата е създала условия да има монопол. Няма пазарен принцип, а има принципа "Наши хора"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
enforcer
преди 12 години
а на теб Пеевски за този коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
plamen58
преди 12 години
Колко плати донев за тази публикация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още