IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В коя посока ще тръгнат цените на лекарствата?

Или защо се оказва, че в България са неприложими на практика широко коментираните механизми за поевтиняването на медикаментите

08:13 | 01.03.12 г. 8
В коя посока ще тръгнат цените на лекарствата?

Нека припомним, че чуждите фармацевтични компании в България разчитат на печалба именно от продажбата на оригинални лекарствени продукти, които са и по-скъпи. Тъкмо на тези продажби се базират високите пазарни резултати на чуждите фармацевтични филиали у нас и постоянно нарастващия им дял от общия фармацевтичен пазар.

Друга пречка за понижаване цените на лекарствата е, че здравната каса има право да договаря отстъпки само за препаратите, които са на сто процента платени от нея и нямат аналози, а това още повече ограничава възможностите за понижаване на цените. НЗОК плаща изцяло сравнително малък брой препарати.

Защо фармацевтичните фирми няма да намалят цените си

Истината е, че фармацевтичните компании не могат да намалят цените на лекарствени продукти, които предлагат, защото това ще доведе до огромни загуби за тях на европейските пазари, на които търгуват. Според анализатори във фармацевтичния бранш компаниите няма да рискуват бизнеса си на европейския пазар заради понижаване на цените у нас.

Ако те намалят цените си тук, ще трябва да направят същото и там, а това няма да бъде допуснато. Нека отчетем и факта, че европейските пазари са многократно по-големи от нашия. По-вероятно е компаниите да се оттеглят от българския пазар, което вече се случва, коментират експертите.

В този смисъл евентуално понижение на цените не е в полза и на пациентите в България, защото може да се застраши лечението им и да се наложи скъпи лекарства да се търсят в съседни страни. На българския лекарствен пазар и сега липсват модерни препарати за лечение, с които се лекуват болните в други страни. Всъщност политиката за евтини лекарства има обратен ефект за пациентите, защото фирмите нямат интерес да внасят най-новите медикаменти и българите не получават най-съвременното и качествено лечение.

Най-вероятно е да се запази статуквото

В момента цените на медикаментите с рецепта се реферират към цените на лекарствата в осем европейски държави с най-ниски цени на лекарствата с предвидими курсове на валутите. Затова и лекарствата в България се сред най-евтините в Европейския съюз.

Експерти прогнозират, че политическата воля за понижение в цените на медикаментите е чисто популистка. Според тях би могло да се постигне понижение в цените само на ограничен брой уникални лекарствени продукти, но не и на всички лекарства с рецепта като цяло.

Неслучайно години наред темата за сваляне на цените на лекарствата не е коментирана нито във властта, нито в бизнес средите. Освен това ако имаше бързо приложими механизми за това, е логично да си зададем въпроса защо подобни опити не бяха предприети от предишни правителства със строго социална политика, а излизат на дневен ред сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Цените на лекарствата твърдо и неотклонно ще растат. Така ще е и с повечето стоки предлагани на нашия пазар. Причината е в липсата на свободен пазар. Това дори не се крие. Анти-монополното и анти картелно законодателство просто не се прилага. :) Така ще бъде, докато тия глупави хора които водят държавата / без значение от коя партия са/ не се стреснат от обезлюдяването на държавата ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
stokova borsa
преди 12 години
Какви отстъпки,какви пет лева? Ще намалят с няколко процента цените и то на най-некупуваните лекарства,само да но замажат очите,а те пак ще си правят милиони на наш гръб! След като правителството взема в официалната си делегация в Тунис,Огнян Донев след всички скандали около него и цените на Софарма,което е направо безобразие и след като Симеон Дянков се кани да назначи като съветник по здравната политика,Гергана Пвалова,която беше уволнена точно заради това,че е помагала на Софарма да си урежда свръх високи цени на лекарствата,какво повече да говорим.Смятайте колко силно лоби има Софарма в правителството и как същото това правителство ще тръгне да се бори срещу високите цени и монопола на Софарма и Софарма трейдинг!!! Както занем ще е всяко чудо за три дни и ще продължим да си плащаме високите цени на лекарствата докато сме живи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
vembata
преди 12 години
Донев е интелигентен човек но просто играе в разбойническа държава за това има възможностите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Октопода или мафията, с каквито и други синоними да наричаме организираната престъпност се ориентира към легален бизнес, т.н. монополи. Случващото е аналог на появилите се мутри през 90те, които първо с бухалки изкараха първите си милиони, след това направиха легален бизнес с хотели, заведения, игрални зали ... В днешно време пари се изкарват от наркотици, проституция, контрабанда и се инвестират в легалния бизнес наречен монополи. Монополите са много доходоносни, защото там хората нямат избор, винаги ще купуват - горива, ел. енергия, лекарства, хляб. Без друго може, но без това не може. Затова там има монополи и затова всеки драпа да се докопа до тях и да държи контрола. Въпрос на воля е от страна на държавата да има или да няма монополи. Вместо да се правят програми за насърчаване на раждаемостта в *** махали, може да се задействат програми за насърчаване на бизнес средата в тези монополни сектори. Но ... има ли желание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
И защо да не могат да ги намлят цените у нас, при положение, че при комшиите са по-ниски??? Много странене анализ!:) Всичко е въпрос на "единствен вносител" и "единствен производител" май и на лобизъм.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Явно някой хора не са чували за либерализация на пазара. Лекарствата са скъпи, защото държавата е създала условия да има монопол. Няма пазарен принцип, а има принципа "Наши хора"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
enforcer
преди 12 години
а на теб Пеевски за този коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
plamen58
преди 12 години
Колко плати донев за тази публикация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още