IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижаването на ДДС за лекарствата остава мираж

Икономисти не намират финансови аргументи за подобна стъпка, казват от фармацевтичния бранш

14:34 | 21.09.13 г. 9
Понижаването на ДДС за лекарствата остава мираж

Въпросът за понижаване на ДДС за лекарствата остава в застой и без изгледи за промяна за неограничен период. Това стана ясно на семинар за фармацевтичния пазар у нас, организиран от от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Скоро не се очаква да има каквато и да е по отношение на данъка добавена стойност за лекарствата, каза Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията. Повод за тази констатация е позицията на водещи макроикономисти у нас, според които евентуално въвеждане на  диференцирана ставка, както е в туризма, бел. Ред., ще изкриви пазара.

Икономистите казват, че при обема на фармацевтичния пазар у нас в момента 400 милиона лева влизат в бюджета от ДДС върху лекарствата, а в бюджета обратно се връщат 156 милиона лева, което е много силен аргумент в полза на 20-процентната ставка за медикаментите. Като цяло притеснението, е че трудно се администрира диференцирана ставка и няма как да се прави и кой да го извършва, обобщи Денев.

Експертите от фармацевтичния бранш обаче напомнят, че след стойността производител, ДДС върху лекарствата е вторият по важност фактор, който може да понижи цените на лекарствата, а всеки друг опит за административно понижаване на цените, води до негативни последици за лекарствения пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Много се фукаше тройната коалиция с най-ниските преки данъци в България. ГЕРБ запази положението. Но косвените данъци ни са високи и недиференцирани, както е в други държави. Спомням си ББ, който безгрижно казваше, че сега ако започнем да мислим за хляба, за лекарства и т.н., сложно било изчисляването. Как не им е сложно в Германия? В дадени списък не са сложени книгите, които в някои държави имат нулев данък - Ирландия. Без значение кои са управляващи, разговорът е като удряне в стена от различно мислещите освен тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Думи нямам. Чувствам се безсилна в аргументацията в защита на прогресивните данъци. БСП през 2007 г., без да кажат дума преди това отидоха на семинар в Рибарица и обявиха, че ще въведат плоския данък за физически лица и фирмите, като само година преди това бяха въвели семейното облагане и намалили корпоративния данък на 15%. От какъв зор? Въведоха най-десния данък. Ако беше толкова добър, първо в САЩ и скандинавските страни щяха да го прилагат. Вместо това се прилага в двайсетина държави на нашия хал. При това вариантът му на приложение е най-неблагоприятен в сравнение с другите и има общи черти с този в Грузия и др. БСП въобще не изчака да се види ефектът от предишната промяна (само преди една година). Въведе го в едни доста благоприятни времена за бизнеса. Сега не иска да въведе прогресивен данък, защото бизнесът не е в благоприятно положение, имало си предимства и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
По дясна партия от БСП в БГ няма! Ако разбира се, изобщо може да се говори за някаква идейност при формирането на партии у нас! Причината е много проста. Измежду техните среди са НАЙ-БОГАТИТЕ хора в страната. Защо са най богати!? Защото, те са тези които ни обраха през 90-тях години на миналия век. Как можеш да очакваш друга политика от тях!? Наименованието "Социалистическа" в абревиатурата им, говори за тях точно толкова, колкото наименованието "Чайка" върху опаковката на вафлите например. Нали не очаквате, като ги разопаковате от там да полетят чайки!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Semkajiqta
преди 10 години
То попринцип в една нормална страна лекарствата трябва държавата да ги плаща, тоест да са безплатни за човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Император само *** ли не са хора за теб или има и другиЧудя се защото за пръв път виждам от теб да изразиш загриженост за човека и това как живее тойСмятах че само комфорта на "бизнеса" те интересува, защото оттам получаваш личния сиПрав си!Така както данък доход и печалба трябва да са прогресивни, така и ДДС трябва да е прогресивно. Така и всички останали данъци трябва да са прогресивни:ДДС за лекарства произведени в РБ :2%ДДС за вносни лекарства:12%ДДС за стоки лукс:45%ДДС за основни храни български:3%ДДС за внос ос.храни: 13%и т.н за лукс коли, за 2ри 3ти имот и т.н.ПРОГРЕСИВНОСТ трябва да има във всеки данък за да се стремим към равенство в доходите и оттам в живота, за да се цени човека, а не парите/властта които стоят зад гърба му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Човек е това каквото правиСледователно Орешарски е десен и радетел/застъпник на фашистите/банкери, фабриканти и милионери, а не на средния човек, хората, маситеЗапочвам да подкрепям поради тази причина протестите:ОСТАВКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Аз не мога да разбера едно нещо. Всеки търговец иска да му се намали ДДС - то не бяха книги, зърно, лекарства, обувки, храни, а бе всички. А Орешарски го каза - аз няма да намаля ДДС на която и да е стока, докато съм премиер. И вие продължавате да си пишете статия след статия. То е и защото браншовите организации не можаха да го разберат това нещо де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още