IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диференцираната ДДС ставка за лекарствата се отлага за 2014 г.

Разчетите на финансовото министерство сочат, че въвеждането на мярката още от догодина не е възможно

13:34 | 08.10.12 г.
Диференцираната ДДС ставка за лекарствата се отлага за 2014 г.

През следващата година ДДС ставката за лекарствата няма да се променя, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя настояваше за въвеждането на диференцирана ставка за медикаментите, заплащани с публични средства, от догодина, като основен механизъм за поевтиняването им. Днес обаче Атанасова съобщи, че разчетите, направени в Министерство на финансите, не позволяват въвеждането на мярката още от 2013 г.

Здравният министър изрази надежда, че диференцираната ставка на ДДС за лекарствата може да стане факт в бюджета за 2014 година.

Финансовият министър Симеон Дянков никога не е давал конкретно обещание, че ДДС за лекарствата ще се намали догодина. Неговата категорична позиция беше, че „за следващата година няма да има промяна в ДДС. Нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нито ще има диференциация“. 

За втори път се отхвърля идеята за понижаване на ДДС ставката за лекарствените продукти. Веднъж парламентът вече не пире предложението на „Синята коалиция“ за намаляване на данъка добавена стойност върху лекарствата на 9%.

На този етап предложението за преференциален ДДС за лекарствата не среща одобрение от бизнеса.

Още през август, когато беше повдигнат въпроса за понижаване на ставката, експерти от фармацевтичния бранш коментираха, че това е почти невъзможно. Според изчисления на специалисти годишно от ДДС-то върху лекарствата в бюджета влизат около 150 млн. лв. Едва ли хазната ще се лиши от тези приходи и то в година на избори, коментираха от бранша.

Същата позиция защитиха и бизнес организациите, като посочиха, че най-голямото перо в приходната част на бюджета идва от ДДС и намаляването на ставката ще създаде сериозни финансови смущения.

Икономисти също коментираха, че няма сериозни икономически аргументи за понижаване на ДДС върху лекарствата у нас, защото не е сигурно, че крайният ефект ще бъде поевтиняването на медикаментите за крайния потребител.

По повод на приключилия одит на Сметната палата за цените на лекарствата Атанасова заяви, че предстои той да бъде разгледан в Народното събрание. Една от препоръките на одита е към Министерския съвет и е във връзка с намаляването на ДДС за лекарствата, обясни министърът.

Припомняме, че Сметната палата установи петкратен ръст при цените на някои лекарства в периода 2008-2011 година. Констатирано е също така, че не са направени важни промени в нормативната уредба и са дадени препоръки към Министерство на здравеопазването.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още