IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за поевтиняване на лекарствата спъват бизнеса на генеричните фирми

Ако предложенията за ценообразуването не бъдат ревизирани, от фармацевтичната асоциация обмислят вариант да сезират комисията по конкуренцията

15:58 | 17.07.12 г. 5
Мерките за поевтиняване на лекарствата спъват бизнеса на генеричните фирми

Предложените от министерството на здравеопазването нови нормативни мерки за сваляне на цените на лекарствата може да изолират производителите на генерични лекарства от фармацевтичния пазар. Това опасение изразиха от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА).

Генеричната индустрия се противопоставя на текст от проекта за промени в съответната наредба, регламентиращ обвързването на цената на генеричните продукти с тази на оригиналния медикамент. Изискването е стойността на генерика да бъде 65% от тази оригиналните лекарства.

Изпълнителният директор на асоциацията Росен Казаков заяви за Investor.bg, че ако бъде приета подобна поправка, на практика за някои генерични лекарства няма икономическа обосновка да бъдат предлагани на пазара. Или ако даден оригинален продукт се продава на пазара по 10 лева, то тогава аналогът му би следвало да се пласира под себестойност.

Според Казаков така се създават условия за нелоялна конкуренция от страна на чуждите фармацевтични фирми. Той обясни, че това е антиконкурентна мярка, която ще даде лост в ръцете на производителите на оригинални медикаменти, които биха могли да използват тактиката на „враждебно ценоообразуване“ и агресивно да намалят цените си преди падането на патентната защита, за да изхвърлят по-евтините генерични лекарства от пазара. 

В Европейския съюз има подобна практика за обвързване на цените на двата типа лекарства, но в доклада на Фармацевтичния форум към ЕК от 2009 г. тя се определя като „опасна“ практика, защото лишава пациентите от достъп до по-евтините генерици, поясни изпълнителният директор на асоциацията.

От генеричната асоциация твърдят, че обвързването на цените ще доведе до отказ от регистрация на нови генерични продукти.

Друг проблем за производителите е и поскъпването на електроенергията от първи юли т.г.

Представителят на „Антибиотик“- Разград д-р Тасовски заяви, че заради покачването на цените ще се затрудни работата на производителите, а може да се стигне и до спиране на производството на определени медикаменти и до съкращаване на работни места. (Към момента в производството на генерични лекарства у нас са заети около десет хиляди души, бел. ред.).

Ако се приеме предложението за обвързване на цените, от генеричната асоциация ще предложат по-балансиран вариант, при който максималната разлика между пределната цена на оригиналния и референтния продукт да бъде не повече от 20 процента.

Росен Казаков не изключи и вариант генеричната фармацевтична асоциация да сезира Комисията за защита на конкуренцията, ако предложенията за ценообразуването не бъдат ревизирани.

Представителите на генеричната фармация напомниха, че подобна поправка ще доведе до блокиране на навременния достъп на пациентите до нови генерични лекарства.

Протест срещу наредбата обявиха днес и фармацевтите, които се обявяват срещу текстовете, насочени към понижаване на цените на лекарствата, които ощетяват търговията с медикаменти на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Тоя протест прилича на онзи с тракторите! Собствениците "бизнесмени" се излежават някъде на почивка и се информират по телефона за активността на служителите си на протеста! Хубаво е и всеки служител да доведе поне по пет бабички от редовните клиенти наплашени, че ще останат без лекарства! Който не протестира, няма заплата а може и без работа да остане кой знае!? :D:D .....Ах милите колко са загрижени за обгрижването ни като пациенти! Как да не се трогне човек !!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не дерат ли достатъчно зависимите от услугата им пациенти? И стига са ползвали пациентите като жив щит за да ИЗНУДВАТ! Това е грозно и присъщо на талибаните и хора с техния манталитет! СТИГА ЛЪЖИ! ПЕЧЕЛЯТ КАТО ДИЛЪРИ НА НАРКОТИЦИ и много добре го знаем всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Каквото и да направят, все ще има някой да мрънка за нещо. След приемане на мерките едно лекарство от 10 лева ще струва крупната сума от 9.70...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
advertising
преди 11 години
Нямат насищане в гонене на тлъсти печалби,защото нямат съвест и морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
xclusiv
преди 11 години
Натиснаха ги малко за цените и почнаха да реват. Даже още според мен трябва да им смъкнат цените и съответно тлъстата печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още