IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще бъде длъжна да договаря отстъпки от цените на лекарствата

Задължителните преговори между институцията и фармацевтичните фирми ще бъдат регламентирани с промени в Закона за здравното осигуряване

15:20 | 02.07.12 г.
Здравната каса ще бъде длъжна да договаря отстъпки от цените на лекарствата

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде задължена да договаря отстъпки за всички лекарства, които заплаща напълно или частично, съобщи на пресконференция днес здравният министър Десислава Атанасова.

Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които предстои да бъдат разгледани от Народното събрание.

Здравният министър припомни, че преди дни бяха обнародвани в Държавен вестник промените в наредбата за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти, включени в позитивния лекарствен списък. Тези поправки дадоха право на здравната каса да започне да договаря с фирмите производители и вносители на медикаменти отстъпки от цените на всички лекарства, които касата плаща в момента, без значение дали напълно, или частично.

Преди да бъдат направени тези промени в наредбата, здравната каса можеше да договаря отстъпки от цените само на лекарствата, които покриваше на 100%, припомни Атанасова.

Още през март касата започна процедура за договарянето на отстъпки за лекарствата за лечение на онкоболните.

Министър Атанасова обясни днес, че се планира здравната каса да договаря отстъпките от цената на една опаковка от даден медикамент, която се формира на базата на цените на същото лекарство в референтните европейски държави, с които България се сравнява.

Здравното министерство предлага да бъдат направени поправки и в наредбата за регулирането и регистрирането на цените на лекарствата, които предвиждат намаляване с 2% на надценките на търговците на медикаменти и на едро, и на дребно.

Министерството планира също така да промени наредбата за ценообразуване и реимбурсиране на лекарствата, като разшири обхвата на референтните държави, цените на лекарствата в които които се ползват при определянето на цените на лекарствата у нас, допълни Десислава Атанасова.

В момента цените на медикаментите в България се определят на базата на най-ниските цени за дадено лекарство в 8 основни и 5 допълнителни държави, сред които Румъния, Франция, Естония, Гърция, Испания, Португалия, Литва, Чехия, Полша и други. Сега към този списък се добавят Италия, Финландия, Дания и Словения.

Последна актуализация: 12:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още