IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК посочи причините за липсата на интерес у аптеките да работят с НЗОК

Наредба залага прекалено дълъг срок за възстановяване стойността на лекарствата

15:06 | 25.06.12 г.
КЗК посочи причините за липсата на интерес у аптеките да работят с НЗОК

Прилагането на наредбата за отпускане от аптеките на лекарства, платени от здравната каса напълно или частично, намалява стимулите на търговците на дребно да участват на този пазар заради прекалено дълъг срок за възстановяване стойността на продуктите.

Това сочи анализ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е изготвила становището по искане на Българския фармацевтичен съюз.

В анализа се посочва, че тъй като средната продължителност на периода от времето между отпускане на лекарствения продукт и възстановяването на неговата стойност на аптеката е 51 дни, аптеките нямат интерес да предлагат и търгуват с лекарствени продукти, реимбурсирани от здравната каса. 

Според КЗК липсата на правно призната възможност на аптеките да осъществяват стопанска дейност в частен интерес при доставката на лекарствени продукти за домашно лечение със сто процента реимбурсиране противоречи на качеството им на предприятия по смисъла на Закона за защита на конкуренцията и ги лишава от стопански стимул да предлагат тези лекарства.

Комисията констатира, че сега изборът на потребителите на аптеки, от които биха могли да получат лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), е ограничен.

От около 4000 аптеки едва 52% (2076 аптеки) са сключили договор с НЗОК. От тях пък само половината предлагат лекарствата, заплащани на сто процента от касата. Това означава, че едва около 25% от аптеките в страната са реални участници на пазара на 100% реимбурсираните лекарства.

В 39 от 264 общини в страната, или в 15% от общините, няма нито една аптека, сключила договор с Националната здравноосигурителна каса, като в тях на практика не се предлагат на сто процента реимбурсирани лекарства, пише в становището на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още