IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата ще прави одит на плащанията за лекарства с публични средства

Пълната финансова проверка трябва да установи защо са високи цените на медикаментите, като проследи разходите на МЗ в последните четири години

16:08 | 30.05.12 г.
Сметната палата ще прави одит на плащанията за лекарства с публични средства

Сметната палата ще извърши цялостен одит на дейността на министерството на здравеопазването по разходването на финансови средства за лекарства, плащани с публични средства, решиха депутатите на днешното парламентарно заседание, предаде БТА. 

Ще бъдат проверени централните доставки на лекарства от ведомството и здравно-осигурителните плащания на здравната каса за лекарства за домашно лечение. Ще се проверява и как в периода 2008-2011 г. здравното ведомство е похарчило предоставените му от касата трансфери за заплащане на лекарствени продукти и медицински изделия.

Одитът е за периода 1 януари 2008 г. - 31 декември 2011 г. и е по предложение на бюджетната комисия.

Цените на много лекарства у нас са по-високи от Сърбия и Турция, което означава, че държавната политика не е ефективна, каза председателят на комисията Мартин Димитров. По думите му досега одит на ефективността на държавната политика в областта на цените на лекарствата не е правен у нас.

"Трябва да вземем най-добрата практика за регулиране цените на медикаментите и да я приложим в България", подчерта съпредседателят на Синята коалиция.

Мая Манолова от левицата отбеляза, че временна парламентарна комисия вече месеци се опитва да разследва цените на лекарствата, но буксува заради липса на експертен потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още