IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще може да договаря отстъпки за всички лекарства*

В момента законът позволява отстъпки само за медикаментите, които касата плаща изцяло

14:08 | 29.03.12 г. 1
Здравната каса ще може да договаря отстъпки за всички лекарства*

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да може да договаря отстъпки за всички лекарства, предложи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, като уточни, че тази възможност ще бъде нормативно регулирана след около месец, съобщи БТА.

В момента по закон касата има право да договаря отстъпки само за медикаментите, за които плаща на сто процента. За останалите продукти, които са частично реимбурсирани сега, не се договаря отстъпка между касата и дистрибуторите.

Атанасова обсъди и други предложения за промени в нормативната база в областта на лекарствената политика с представители на Българската генерична фармацевтична асоциация, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Министърът на здравеопазването предложи Комисията по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да стане държавна комисия с постоянна специализирана администрация. „Със създаването на държавна комисия с постоянен състав и администрация ще се постигне по-голяма гъвкавост и оперативност при регистрирането на цени на лекарствените продукти, както и нивата на тяхното реимбурсиране“, мотивира се министър Атанасова.

Обсъдено е още да се промени обхватът на държавите, с които България реферира цените на лекарствата, но вероятно те няма да бъдат извън ЕС. В опит да намали цените на лекарствата, още по времето на Стефан Константинов здравното министерство предложи да се увеличат държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък.

В момента за всяко лекарство от списъка се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята бе към тях да се прибавят още три, извън ЕС - Македония, Сърбия и Турция. По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС, посочиха тогава от ведомството.

След скандала с установения преразход на пари за лекарства, купувани от касата през миналата година, анкетна комисия в парламента разследва как се формират цените на лекарствата.

Като възможна стъпка за спестяване на обществен ресурс беше посочено също и намаляване на досегашния срок, в който фирмите реферират цени на лекарствените продукти. Идеята е да се намали срокът от една година, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни. По този начин ще се стимулират производителите да оповестяват понижаването на цените на медикаментите си.

Намаляването на надценките на търговците на лекарствени продукти (дистрибутори и аптеки) ще бъде обсъден на отделна среща с техни представители, съобщи още министърът.

На срещата е бил коментиран и въпросът за процентното разпределение на отстъпката между здравната каса и пациентите.

Обсъдено е и предложението цените на генеричните лекарства да бъдат определен процент от цената на оригиналните продукти, което също е въпрос на бъдеща дискусия.

* Обновена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nice lady
преди 12 години
И сега като можеше да договаря на тези лекарства които плаща 100%,защо пак цените им бяха пак много високи? Проблема не е в това какво може и не може касата,а в това,че хора като Огнян Донев имат много силно лоби и си уреждат високите цени на лекарствата с което ощетяват касата и данъкоплатеца с милиони и въпроса е ще има ли воля това да бъде прекратено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още