IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките на МЗ за сваляне на цените на лекарствата срещнаха остра критика

Предложенията на здравния министър са закъснели, твърди председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова

11:05 | 09.03.12 г. 1
Мерките на МЗ за сваляне на цените на лекарствата срещнаха остра критика

Предложените мерки от здравния министър Стефан Константинов за намаляване на цените на лекарствата са закъснели. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова по повод на напрежението в здравния сектор заради цените на лекарствата.

Според Атанасова голяма част от предложенията на Константинов са добри, но закъснели. По думите й голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба, а за всички е ясно, че промени в законодателството за 5-6 дни не може да има.

„Такъв е законодателният процес. В най-бързия случай минават около два месеца. Имаше достатъчно време за промени в подзаконовата нормативна база“, каза шефката на комисията.

Относно предложението на Константинов да бъде намален срокът от една година на шест месеца за сравняване на цените с производители от осем държави в ЕС, Атанасова коментира, че и в момента този механизъм съществува, но явно не работи.

Атанасова разкритикува и друго от предложенията на здравния министър - че цените на лекарствата трябва да бъдат съобразени със тези от 2010 година.

"Очаквам министърът да предложи конкретни текстове, защото аз не смятам, че в закон може да запишем цени на нива от преди две години. Той предлага да се вземат цените през 2010 година, когато е имало възлагане на обществени поръчки чрез търгове на МЗ – съвсем различен модел", мотивира се Атанасова. 

"Този мораториум, който се предлага – за връщане на цените на лекарствата от 2010 година, не знам дали въобще ще сработи. Ние нямаме възможност да запишем в закон за здравното осигуряване, че цените на лекарствата се запазват към 2010 г. И защо точно към 2010 година, а не към 1989 година. Очакваме от министъра на здравеопазването да ни предложи някаква конкретика", добави тя.

Според нея Константинов е бил запознат с ценообразуването на лекарствата. Вчера здравният министър заяви, че е бил подведен от кореспонденцията с бившия зам.-министър Гергана Павлова и представи публично кореспонденцията си с нея и с НЗОК по темата.

"Постоянно се вадят доклади, писма между институциите. Мисля, че е изключително грешен подход. МЗ и НЗОК трябва да работят в полза на пациента. Той е бил запознат, а дали е пропуснал да прочете цялата кореспонденция, да се запознае с нея – не знам, твърде е възможно. Под тази кореспонденция обаче стои неговият подпис", коментира Атанасова.

Атанасова отбеляза, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. И изпълнителната власт трябва да си поеме отговорността.

Вчера премиерът Бойко Борисов даде срок на Константинов от 5-6 дни, за да реши проблема с цените на лекарствата.

Десислава Атанасова отрече, че има предложение към нея за поста здравен министър. Вчера премиерът Борисов също отрече появилата се информация в медиите.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zabluden
преди 12 години
Ами да беше излязъл и да беше казал министъра цялата истина за това как Софарма и такива като тях са източвали милиони всяка година от Здравната каса от като е създадена,но няма как да каже всичко,защото и той е в кюпа.Та нали същия министър Константинов до оня ден ни рзаправяше,как ако принудим компаниите да свалят цените и те ще спрат да продават лекарствата си в България и ще останем без лекарства,а сега обърна плочата за да си спаси кожата,но няма да каже нищо за хората които правят милиони от нашите пари за здравеопзване!!! Както продължава с цените на лекарствата,бързо ще превърнем собственика на Софарма Огнян Донев от мултимилионер в милиардер! На мен ми писна лобито на фармацевтичните компании да не може да бъде премахнато и да почнем да плащаме нормални цени на лекарствата! Щом може Софарма да продава в Турция или Сърбия същите лекарства на няколко пъти по-ниски цени отколкото у нас,какво пречи и тук цените и да са същите,питам аз? Ами лобито на фармацветичните компании пречи и на всички които печелят от тези високи цени,вкючително и лекарите и които саботират всеки опит за промяна на това положение!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още