IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще прави анализ за ценообразуването на лекарствата

Предстоят тежки преговори с фармацевтичните компании за намаление на цените на медикаментите, призна министърът на здравеопазването

18:02 | 23.02.12 г.
Здравното министерство ще прави анализ за ценообразуването на лекарствата

Парламентарната комисия по здравеопазване даде двуседмичен срок на здравния министър Стефан Константинов да изготви анализ на ценообразуването на лекарствата, както и на дейността на Комисията по цени и реимбурсиране.

През миналата година след проверка от Комисията по цени и реимбурсиране върху методиката за ценообразуване на 1624 лекарства се е стигнало до понижаване на цените за 842 от тях, уточни министър Константинов след края на заседанието.

Той каза, че в момента две трети от цената на лекарствата се плаща от пациентите, а една трета се покрива от здравната каса.

Министърът повтори, че най-важната мярка, която все още не е задействана, е възможността здравната каса да договаря отстъпки от цените на лекарствата.

Основна задача е да се намери политическа воля да се обясни на големите производители на лекарства, че искаме да намалим цените на медикаментите за България, добави министър Константинов.

На въпрос за намаляването на ДДС върху лекарствата, той уточни, че това е от компетенциите на Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още