IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Бях в неведение за многократно завишените цени на лекарствата

До дни премиерът Бойко Борисов ще реши дали здравният министър има вина за ситуацията

10:25 | 08.03.12 г. 6
Ст. Константинов: Бях в неведение за многократно завишените цени на лекарствата

Здравният министър Стефан Константинов заяви, че е бил в пълно неведение за това, че миналата година здравната каса е плащала за някои медикаменти десетократно по-висока цена. Това призна министърът в интервюто си, дадено пред bTV тази сутрин.

Миналата седмица стана ясно, че здравната каса е платила 6 милиона лева повече за лекарства през 2011 година спрямо 2010 година, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство.

Константинов поясни, че се е предоверил на освободения вече зам.-министър Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика. Той заяви, че тя не го е информирала за това, че касата е купувала лекарствата на значително по-високи цени.

Константинов разказа, че при изясняването на случая Гергана Павлова му била предоставила специален доклад, с който според нея уж се давал отговор на въпроса за повишените цени на лекарствата, но реално този доклад се отнасял до болничните търгове и нямал нищо общо с ценообразуването. 

Затова според здравния министър отговорността за създалата се ситуация е на ресорния зам.-министър Гергана Павлова, на освободения управител на касата Нели Нешева и на Надзорния съвет на здравната каса.

Преди да бъде освободена от поста шефката на здравната каса Нешева поясни, че е информирала здравното министерство за високите цени, като причината за това увеличение според нея се дължала на липсата на методика за договарянето на лекарствата.

Здравният министър Стефан Константинов днес обяви, че е подал сигнал до прокуратурата заради договорите за лекарства, сключени от касата през миналата година.

Министърът отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел личното облагодетелстване на отговорни служители.

В същото време пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов съобщи, че до края на следващата седмица ще бъдат ясни всички подробности около прилаганите законови правила за ценообразуването на лекарствата.

„Възложил съм проверка от работна група. Въз основа на тези резултати до 5-6 дни ще реша дали и доколко вина за ситуацията има здравният министър“, каза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Тази мътилка по всички ресори, тази въпиюща некомпетентност и безхаберие, бъркотии в йерархията, създават прекрасни условия за кражби в особено големи размери. И нека никой не си мисли, че това е неволно. Напротив, създава се целенасочено. Защото в крайна сметка, за да може да ставатова, има благоволение и повеление свише. Което далеч не е безкористно. Не много тънкото златно чучурче си тече и против гравитацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Премиерът, който и да е, следва да назначава зам.-министрите в обвързана компетентност: ресорният министър предлага заместниците си и премиерът ги назначава, като отговорен е министърът.Сега министърът получава замове по волята на премиера и замовете не го зачитат, нали са назначения на премиера.А Константинов и всеки министър е отговорен, то това му е функцията - да носи отговорност за всичко в системата и да взема решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Ти си МИНИСТЪР, бе - хомосексуално чучуло - как може да си в неведение за цените на лекарствата? Все едно министър на енергетиката да не знае колко струва токът !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Кой може да пресметне колко смъртни присъди на крайно нуждаещи се от лекарства и липса на пари са изпълнили зам.-министър Гергана Павлова, на освободения управител на касата *** Нешева и Надзорния съвет на здравната каса? И къде са службите /ДАНС/в крайна сметка, с какво се занимават и трябва ли изобщо да се плаща на службите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
В нормалните държави министър-председателя инициира решетки и за двамата!!! Немедленно.В Китай ги разстрелват на стадиона за много по-малки провинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
atanasovg
преди 12 години
От хеликоптер се вижда,че защитава фармацевтичните компании,като Софарма и дума не обелва за търговците на едро където има олигопол(и най-вероятно има картел) и където се правят големите далавери!!! До колкото си спомням негово беше изказването,че ако се опитаме да свалим цените на лекарствата производителите щели да спрат да продават на нашия пазар и ще останем без лекарства,какво да говорим повече! Да не говорим,че в здравеопазването си е все същия батак и няма и наченки на реформа,защото сме богати,та затова си имаме 400 болници и здравната каса е една и е държавна,за да можем по-лесно да я източваме! Крайно време е да си сложим за здравен министър човек мениджър и финансист,а не лекар защото те гледат само да си оправят собственото съсловие,а не системата да е добре. Така,че този да си ходи!!! А иначе,за Гергана Павлова всички знаят,че е бивш кадър на Софарма и че защитаваше интересите на Огнян Донев и за беше уволнена,но министъра да не се оправдава само с нея и той е в кюпа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още