IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкетна комисия ще търси причините за високите цени на лекарствата*

Комисията ще предложи и мерки за намаляване на публичните разходи за медикаменти

11:33 | 23.03.12 г. 1
Анкетна комисия ще търси причините за високите цени на лекарствата*

Парламентът създаде временна анкетна комисия за проучване на причините, довели до увеличаването на цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на здравната каса или от държавния бюджет, съобщи БТА.

Тя ще има за задача да предложи и възможни мерки за намаляване на публичните разходи за медикаменти.

Предложението за създаване на временна комисия по лекарствата беше внесено от Коалиция за България и ДПС миналата седмица. Искането обаче беше комисията да провери всички данни за „действията и за бездействието на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствени продукти, заплащани с публични средства, довели до сериозно ощетяване на държавния бюджет и облагодетелстване на корпоративни интереси“.  

Промяната в името стана по предложение на Даниела Дариткова от ГЕРБ, която в момента е заместник-председател на парламентарната здравна комисия. Предвижда се в анкетната комисия да участват общо 13 депутати, като шестима ще са от ГЕРБ, по двама от левицата и от ДПС и по един от "Атака", "Синята коалиция" и независимите.

От левицата и ДПС заявиха, че с промяната се подменя съдържанието на комисията и обвиниха управляващите, че използването на парламентарни средства за замазване на скандалите се превръща в практика.

Те възразиха и срещу квотния принцип на комисията. Поради тази причина по-голямата част от техните депутати бяха въздържали се при гласуването и освен това се отказаха от правото си да излъчат председател на анкетната комисия.

Скандалът с нереално високите цени на лекарствата започна преди около месец и заради него с постовете си се разделиха бившият здравен министър Стефан Константинов и бившата му заместничка Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика в здравното министерство.

Дариткова мотивира квотния принцип, като заяви, че реализацията на лекарствената политика е ангажимент на ГЕРБ, а партията не бяга от отговорност. От ГЕРБ не възразяват председателското място да бъде на опозицията, защото инициативата за създаване на органа е нейна.

Мая Манолова от левицата заяви, че опозицията иска да се провери кои лица са допуснали да бъдат ощетени болните, а това липсва в предложението на ГЕРБ.

Лютви Местан от ДПС заяви, че ако отговорността е аргумент ГЕРБ да имат мнозинство в комисията, отговорността за причините, по които се създава комисията, също е тяхна.

Според Иван Костов от Синята коалиция решаващото в работата на комисията е да очертае пакет от мерки за нова лекарствена политика. Той е на мнение, че Народното събрание трябва да възложи на Сметната палата да извърши одит на лекарствената политика, водена от 2005 г. досега от Министерството на здравеопазването и от НЗОК. 

Синята коалиция предложи на анкетната комисия пакет от мерки за поевтиняване на лекарствата.

На първо място сините искат разходите за лекарства да не надхвърлят 20 процента от всички здравноосигурителни плащания, а НЗОК да поеме изцяло отговорността за реимбурсната политика.

Десните настояват и да се разшири референтният списък на държавите за формиране на цените на лекарствата, като се включат съседни на България страни, които не са в Евросъюза, като Сърбия.

Сред мерките за поевтиняване на лекарствата е и въвеждане на забрана свързани лица да са собственици на фирми по вертикалната линия производител-дистрибутор-аптека. На следващо място се посочва премахването на излишните комисии, отговорни за лекарствената политика, които създават корупционна среда.

От Синята коалиция настояват за регламентиране на съотношение 3:1 между генерични и оригинални лекарства, както и здравното ведомство и Изпълнителната агенция по лекарствата да поемат всички функции по лекарствената регулация.

Пакетът ще бъде представен на новосъздадената парламентарна комисия, на Министерството на здравеопазването и на НЗОК.

* Актуализирано към 12.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zabluden
преди 12 години
Щом се създава комисия,значи целта е нищо да не направим и цените на лекрствата да си останат пак толкова високи,сега ще извадят от хиляда кладенеца вода,защо е нормално у нас цените да са такива и колко е хубаво да си плащаме толкова високи цени без да мрънкаме,а това,че излязоха информации,че за някои лекарства за лечение на рак на гърдата касата е платила средно с 350% по-високи цени от колкото миналата година го смятаме за нормално,така си изтичат милиони в джобчетата на Огнян Донев и компания,а ние да го д.ме,това е истината!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още