IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ с нови предложения за понижаване на цените на лекарствата

Здравното министерство изчислява, че финансовият ефект от мерките се равнява на няколко десетки милиона лева

17:19 | 08.03.12 г. 1
МЗ с нови предложения за понижаване на цените на лекарствата

Пакет от законодателни промени, които ще понижат цените на лекарствата, плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и болниците, предложи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на парламентарната комисия по здравеопазване днес.

Мерките целят да се върнат цените на лекарствата, договаряни от касата, на нивата от 2010 г., съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Според МЗ новите мерки ще позволят да се понижат цените не само на медикаментите, чиито цени през миналата година бяха завишени, а и на останалите лекарства, които плаща НЗОК.

От ведомството са изчислили, че финансовият ефект от мерките се равнява на няколко десетки милиона лева, които ще спестят здравната каса и болниците за една година.

Най-важните промени, които здравното министерство предлага, са в Закона за здравното осигуряване. Първото предложение е цените, на които НЗОК ще плаща медикаментите, прехвърлени от МЗ, да не надвишават цените им от 2010 г. Тази промяна ще даде възможност да се върнат ниските стойности на лекарствата за хормонална терапия, за редките болести и имуносупресорите, които бяха прехвърлени от 1 март 2010 г. към здравната каса и чиито цени бяха завишени 3-4 пъти. 

Също така ще предотврати възможността да се покачат цените на останалите лекарства за онкологични заболявания, които от тази година плаща НЗОК вместо МЗ, и които се осигуряват чрез търгове в болниците. Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лв., или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти.

Второто предложение на МЗ е да се даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки от пределната стойност на лекарствата не само за 100% платените медикаменти (позитивен списък), които нямат аналог, а за всички лекарства.

Втората група промени, които МЗ предлага, са в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. От ведомството искат скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако има такова в други страни. Иска се и въвеждане на имуществени санкция, ако не спазят това свое задължение. По този начин ще се стимулират производителите да оповестяват понижаването на цените на медикаментите си, смятат от МЗ.

Здравното ведомство иска и увеличаване на държавите, с които се сравняват цените на лекарствата от позитивния списък у нас. В момента в България за всяко лекарство от позитивния списък се регистрира най-ниската цена от всички, които се плащат с държавни средства в 13 европейски страни. Идеята е към тях да се прибавят още три, които са извън ЕС – Македония, Сърбия и Турция. По този начин ще се даде възможност за по-добър контрол върху цените на компаниите, които не изнасят лекарства в ЕС.

Според правата, които дава настоящото законодателство, МЗ и НЗОК могат да правят предложение за сравняване на цените на определени групи лекарства с други. По този начин ще се понижат стойностите на медикаментите, тъй като се разширява броят на сравняваните продукти.

От министерството съобщават още, че вече някои фармацевтични компании са заявили желанието си да дадат отстъпки, но цялостния успех на договарянето зависи от волята на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
atanasovg
преди 12 години
Когато Софарма започнат да продават на цените на които продават в Турция и Сърбия,тоест няколко пъти по-ниски от цените сега и когато Огнян Донев,който с нашите пари за лекарства е на път да се превърне от мултимилионер е милиардер,та когато започнат да го раследват за злоупотреби,тогава ще повярвам,че са направили всичко възможно да свалят цените на лекарствата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още