IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще проучва пазарите на лекарства за болниците

Антимонополната комисия ще анализира условията за конкуренция между доставчиците на медикаменти

12:58 | 23.02.12 г. 1
КЗК ще проучва пазарите на лекарства за болниците

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проучва пазарите за доставка на лекарства за болниците, съобщиха от антимонополното ведомство.

От комисията уточняват, че са получили сигнал от Мартин Димитров и д-р Ваньо Шарков от СДС, които подозират наличие на монополни структури при доставките на медикаменти.

Във връзка с този сигнал антимонополният орган вече започна проверка на „Софарма” АД и „Софарма Трейдинг” АД за евентуално господстващо положение в търговете за лекарства.

От КЗК уточняват, че ще анализират условията за ефективна конкуренция между доставчиците на лекарства за лечебните заведения.

Антимонополната комисия вече е поискала информация от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за доставките на лекарства за болниците.

Здравното ведомство децентрализира търга за скъпоструващите лекарства в началото на 2011 г. с мотива пациентите да получават медикаментите си по-бързо. Болниците трябваше сами да организират търговете за медикаментите за онкоболни и за диализно лечение. Част от лекарствата за хормонална терапия при онкологични заболявания, за пациенти след трансплантация и за редки заболявания пък бяха прехвърлени към здравната каса.

Според новата система на децентрализирани търгове за доставка на лекарства лечебните заведения сами трябва да планират броя на пациентите през цялата година.

Пациентските организации обаче веднага алармираха, че процедурите, освен че не са юридически издържани, са и непрозрачни. Малки и отдалечени болници бяха заплашени да останат без лекарства, тъй като нямаше желаещи кандидати, които да участват в търговете.

Здравното министерство обеща от тази година скъпоструващите лекарства да се отпускат по реимбурсния модел, т. е. да се плащат от здравната каса. Досега обаче това не е направено. 

Днес здравният министър Стефан Константинов повдигна въпроса за въвеждането на преференциално ДДС за лекарствата като възможен механизъм за понижаване на цените. Според него обаче прекомерното снижаване на цените на медикаментите би предизвикало изтеглянето на фармацевтични фирми от пазара и до дефицити на определени медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Zvezda
преди 12 години
Време беше. Но те Огнян Донев знаят кой е отдавна. С какво се занимава - също. Какви са цените - също. Какво се промени сега?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още