IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще бъде длъжна да договаря отстъпки от цените на лекарствата

Задължителните преговори между институцията и фармацевтичните фирми ще бъдат регламентирани с промени в Закона за здравното осигуряване

15:20 | 02.07.12 г.
Здравната каса ще бъде длъжна да договаря отстъпки от цените на лекарствата

Предвижда се също така включването на дадено лекарство в позитивния лекарствен списък да зависи от това дали то се заплаща от обществените фондове на пет от всички референтни държави, а не на три, както е в момента.

Здравният министър допълни, че държавната комисия по цени и реимбурсиране ще стане постоянно действащ орган със собствена администрация. Това по думите й така ще се увеличи административния капацитет на комисията, като това ще доведе до съкращаване на срока за регистрация на един медикамент и включването му в позитивния лекарствен списък наполовина.

Министър Атанасова не конкретизира очакванията си за това какъв ще бъде размерът на спестените публични средства за лекарства. Тя коментира само, че спестеният ресурс ще се ползва за включването на нови лекарства в позитивния списък, както и за заплащането на някои медицински изделия.

Позитиви и негативи от промените в законодателтсвото

Разширяването на обхвата на референтните държави, на базата на цените в които се определят цените на лекарствата в България, дава възможност да се търсят още по-ниски цени и вероятно това ще се отрази позитивно на пазара на медикаменти, коментира за Investor.bg Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Той обаче отказа да коментира в цялост законодателните предложения с мотива, че все още не се е запознал напълно с тях.

Според Христо Върбенов от асоциацията на българските аптекари обаче законодателните инициативи, които предприема здравното министерство, няма да доведат до реален спад в цените на лекарствата.

Той предупреди, че съществува опасност производители и вносители на уникални медикаменти, с които се лекуват тежки заболявания, да напуснат българския пазар заради въвеждането на задължителното договаряне със здравната каса на отстъпки от цената.

По думите му проблемът не е в търговците на медикаменти, а в производителите, тъй като никой не им иска разчети как са определили точното ниво на цената на дадено лекарство, което регистрират в България.

Според Върбенов до понижение на цените на лекарствата може да се стигне само ако се приеме и изпълнява национална лекарствена политика. Заради липсата на такава национална стратегия обаче той очаква цените на лекарствата по-скоро да продължат да растат.

Върбенов посочи също така, че най-ефективният начин лекарствата да поевтинеят е въвеждането на фиксирани цени, регулирани от държавата. Това беше и едно от основните искания на аптекарите при протестите им от последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още