IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са до 80% отстъпки за цените на някои лекарства за онкоболни

Днес здравният министър ще представи промените в нормативната уредба, които се отнасят до лекарствената политика и формирането на цените на медикаментите

10:10 | 02.07.12 г.
Договорени са до 80% отстъпки за цените на някои лекарства за онкоболни

Държавата е договорила отстъпки за някои от лекарствата за онкоболни в размер на от 5 до 80% от цената. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Процедурата за договаряне на отстъпки за лекарствата на онкоболните с фармацевтичните фирми започна преди няколко месеца. Здравният министър изрази надежда, че здравната каса ще успее да договори отстъпки от цените и на останалите лекарства.

Днес Атанасова ще представи и подготвените от екипа й промени в нормативната уредба, отнасяща се до лекарствената политика, след като в началото на годината стана ясно, че едни и същи медикаменти се продават на завишени цени в България и са по-евтини в съседни държави.

Десислава Атанасова каза още, че има проблем с доставката на лекарства за онкоболни, произвеждани от австрийска фирма. По думите й здравното министерство е получило уведомление, че фирмата намалява производствения си капацитет.

В тази връзка здравният министър припомни, че диспансерите могат да доставят неразрешени за употреба в България медикаменти за лечение на онкоболни при липсата на определени лекарства на българския пазар.

Десислава Атанасова съобщи още, че днес ще бъде представен и новият борд на директорите на болница „Пирогов“. В него влизат двама представители на Министерството на финансите и двама – на Министерството на здравеопазването. Сегашния изпълнителен директор на болницата – проф. Димитър Раденовски, засега запазва поста си на изпълнителен директор.

Тя допълни, че всички документи от проверките в лечебното заведение са предадени и на прокуратурата. Образувано е досъдебно производство за откритите нарушения в болницата, което засега е срещу неизвестен извършител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още