IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса започва да договаря отстъпки на лекарствата за онкоболни

Разпратени са покани до 62 фирми, които притежават разрешение за употреба на общо 284 медикамента

16:03 | 12.03.12 г. 2
Здравната каса започва да договаря отстъпки на лекарствата за онкоболни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва процедура по договаряне на отстъпките за лекарствата за онкоболните, съобщиха от здравната институция.

Разпратени са писма до 62 фирми, които притежават разрешение за употреба на общо 284 медикамента, предназначени за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия.

С писмата се отправя покана за договаряне на отстъпка от стойността, която касата заплаща за тези лекарства. Документите за участие в договарянето се приемат до 23 март. 

Съгласно приетата методика стойността на лекарствените продукти, постигната след договарянето в НЗОК, няма да може да надвишава стойността, която Министерство на здравеопазването е плащало след последното проведено от него договаряне по реда на Закона за обществените поръчки.

Също така отстъпките ще се договарят от стойността на една опаковка, изчислена на база референтна стойност на лекарствен продукт, а процентът на отстъпките не може да бъде по-малък от 5 на сто.

Договарянето ще бъде проведено от постоянно действаща комисия, която  ще разглежда предложенията за отстъпки на участниците. Те ще бъдат обявени на общодостъпно място в централното управление на НЗОК, както и на интернет страницата на касата.

Комисията трябва да излезе с решение за резултатите от проведеното договаряне, като посочи конкретните стойности на лекарствени продукти, намалени с направените отстъпки. На следващ етап касата сключва договор със съответния притежател на разрешение за употреба за срок от една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sonka.74
преди 12 години
О.Донев не е виновен за ситуацията с лекарствата, защото и другите фармацевтични компании продават на подобни цени. Вината е на министерството, което е допуснало съвсем законно да се стигне дотук. Конспиративните теории на платените форумци няма да решат проблема, само подготвят публиката за "лов на вещици", от което никой няма да спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
market trends
преди 12 години
Аз лично нямам голяма надежда да паднат сериозно цените на повечето лекарства,за съжаление! Здравната каса,какво и пречеше до сега да преговарят,ами трябваше да стане скандал,за да се размърдат,а и не вярвам отстъпките да са кой знае колко сериозни! Корупцията,шуробаджанащинта и лобизма е пропила цялата здравна система и е много трудно да се изкорени изведнъж! Софарма и Огнян Донев си имат силно лоби в правителството и даже да махнат Константинов,високите цени на лекарствата ще останат!!! Там говорим за милиони,които всяка година се източват от касата и от болниците и от тях има за всички,да не говорим,че като председател на КРИБ,може да притиска правителството със стачки и с отказ да подкрепя предложенията на правителството в тристраннката,така че високите цени на лекарствата ще си останат,а джоба на Донев ще продължава да се пълни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още