IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вади се стар доклад за нарушения в „Пирогов“ от 2009 г.

Проверката на здравното министерство отпреди четири години е показала нарушения при провеждането на обществените поръчки, но без последствия

11:04 | 27.06.12 г.
Вади се стар доклад за нарушения в „Пирогов“ от 2009 г.

Ръководството на Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“ е възлагало обществени поръчки на фирми в нарушение на закона още преди четири години. Това показва доклад от проверка на здравното министерство в лечебното заведение, с който Нова телевизия разполага, съобщиха от медията.

Според проверката на здравните власти са извършвани ремонти, без да е доказана нуждата от тях. По тази схема са сключени договори за близо 17 млн. лева.
 
В края на септември 2009 г. инспектори от здравното министерство влизат на проверка в „Пирогов" и отчитат серия от нарушения. Директор на болницата по това време е доц. Димитър Раденовски, който е и настоящият шеф на болницата. В този период Божидар Нанев тъкмо е поел поста министър на здравеопазването от предшественика си Евгений Желев. 


 
Проверяващите установяват, че липсва планиране на обществените поръчки за дейностите, свързани със строителството. Разходва се ограничен публичен ресурс, като потребностите не са ясно дефинирани. Освен това, при сключено рамково споразумение извън обхвата му се възлагат поръчки с висока стойност на други изпълнители. Голяма част от фирмите са получили поръчки, за които са представили фалшиви банкови гаранции.

От министерството на здравеопазването са потвърдили пред медията истинността на тези твърдения.
 
Според доклада на проверяващите от 2007 до 2009 г. на „Пирогов" са отпуснати близо 17 млн. лева. Пропуските, които здравните инспектори констатират, са извършени основно по времето на министрите Радослав Гайдарски и Евгений Желев.
 
През 2010 г., месеци след като са констатирани серия от нарушения, от инспектората на здравното министерство обявяват, че предписанията им не само не са изпълнени, но и няма основания да се смята, че ръководството е предприело необходимите действия за това.
 
От здравното министерство не уточняват дали има разследване по този доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още