IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкриха нови груби нарушения в „Пирогов“*

Липсата на медицински консумативи и апаратура за операции е само едно от тях, съобщи д-р Атанас Кацаров, ортопед в болницата

10:38 | 18.06.12 г.
Разкриха нови груби нарушения в „Пирогов“*

Целта на ремонтите, които се извършват в Институт за спешна медицинска помощ „Пирогов“, е да се харчат пари за приближени фирми, разкри в интервю за bTV доктор Атанас Кацаров, който е ортопед-травматолог в болницата.

По думите на Кацаров „Пирогов“ прилича на строителна площадка, а причината коридорът на заведението да е в ремонт вече пета година, е "харченето на пари за близки фирми“.

Кацаров посочи и ред други фрапиращи факти, свързани с липсата на медицински консумативи и апаратура за операции, както и острия дефицит на кадри.

Травматологът обясни, че през последните пет години близо десет души негови колеги лекари са постъпвали и впоследствие са напускали, като основните причини са били не само лошите условия в болницата, но и негативното отношение от страна на ръководството към тях. 

Поради липса на кадри в момента в ортопедичното отделение само шест души дават дежурства, като един от тях е пенсионер.

По отношение на инструментите, с които е оборудвано детското отделение, стана ясно, че един от уредите е обикновена бормашина, с която се извършват интервенции и се пробива костта за екстензии при счупвания. 

В същото време болницата е харчела пари за безсмислени разходи, изнесени от здравния министър миналата седмица, припомни Кацаров.

Кацаров уточни, че той работи с купени лично от него бормашина и ножица, тъй като болничните инструменти не се точат редовно и на практика са неизползваеми.

Попитан за средната заплата в болницата, лекарят обясни, че лично той получава месечно близо хиляда лева заедно с дежурствата, като нощните часове се заплащат по 50 стотинки на час. Основната заплата на медицинска сестра е 400 лева, като комбинирано с нощни дежурства, тя достига 600 лева.

В същоно време за всеки спешен пациент министерството на здравеопазването превежда на здравното заведение по 30 лева.

В края на миналата седмица здравният министър Десислава Атанасова изнесе факти за груби нарушения в института за спешна помощ. От ведомството оповестиха част от данните за нарушения след проведена проверка на лечебното заведение.

Междувременно в медиите се появи информация за евентуална сяна на директора на "Пирогов". На този етап най-споменавано е името на завеждащия Втора хирургия доц. Владислав Христов. Според запознати доцентът е бил роднина на настоящия управител на здравната каса д-р Пламен Цеков.

За евентуален нов директор се спряга и името на шефа на Първа хирургия доц. Александър Червеняков, който е брат на бившия червен депутат и бивш правосъден министър Младен Червеняков. Говори се, че настоящият директор проф. Димитър Раденовски е впрегнал всичките си връзки, за да се задържи на поста. Според запознати развръзката ще зависи от премиера Бойко Борисов.

По-късно националното радио цитира здравният министър Десислава Атанасова, според която докладът за финансовото състояние на "Пирогов" вече е предаден на прокуратурата, на Националната агенция по приходите, на държавния финансов контрол и на инспекцията по труда.

Атанасова е категорична, че до края на седмицата ще бъдат отстранени някои от членовете на борда на директорите в „Пирогов“. Като причина тя изтъкна заключението на инспектората, че ръководството на болницата води лоша финансова политика. 

* Допълнена към 12.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още