IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците са изхарчили с 9 млн. лв. над бюджетите си за първото тримесечие

Новото ръководство на здравната каса обмисля вариант да не покрива преразхода на лечебните заведения, което ще бъде прецедент

12:54 | 11.05.12 г.
Болниците са изхарчили с 9 млн. лв. над бюджетите си за първото тримесечие

През първото тримесечие на тази година почти всички болници в страната, които са 300 на брой, са надвишили бюджетните си разходи.

Това съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков при представянето на финансовия отчет на ведомството за първото тримесечие на тази година.

Най-големият преразход е отчетен в мнопрофилната болница в Бургас, където завишението е с 450 хил. лв. Институтът „Пирогов“ също има преразход, но шефът на касата не обяви сумата.

Ръководството на НЗОК възнамерява през второто полугодие на годината да престане да покрива свръхразходите на болниците със средства от оперативния резерв на касата, защото липсва информация откъде точно идва това завишение.

Ако касата прекрати от тази година да покрива преразходите, това ще бъде прецедент. Според Цеков обаче това се налагало поради финансови съображения.

Експертите тепърва трябва установят дали причините за превишаване на бюджетните лимити се дължат на увеличените пациенти или проблемите са другаде.

След приключване на проверките в болниците надзорът на касата ще вземе окончателно решение дали да продължи да покрива завишените разходи с пари от оперативния резерв на касата, допълни още Цеков.

За първото тримесечие на година касата е изплатила общо 315 млн. лв. на болниците, което е 95% от формираното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още