IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците са получили 1,2 млрд. лв. от здравната каса през 2011 г.

Сумата е с около 1 млн. лв. по-голяма от разпределената през предходната година

14:37 | 25.04.12 г. 1
Болниците са получили 1,2 млрд. лв. от здравната каса през 2011 г.

През 2011 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изплатила на болниците 1,2 милиарда лева, съобщиха от касата. Разходът на институцията за финансиране на лечебните заведения е с около 1 млн. лв. по-голяма в сравнение с 2010 г., когато касата изплати на болниците близо 1,1 милиарда лева.

От здравната каса отбелязват, че в общата годишна сума са включени и изплатените през декември 2010 г. средства, които по закон се превеждат от бюджета за следващата година.

Договорите са сключени с 394 лечебни заведения, работещи по клинични пътеки или предоставящи специализирани медицински дейности. В тази сума са включени и  медицинските изделия, заплащани от здравната каса.

Справката за изплатените средства е публикувана на интернет страницата на НЗОК. 

През минала седмица беше публично оповестен и първоначалният вариант на прогнозните бюджети на болниците за 2012 г., с което управляващите на касата изпълниха обещанието си за повече прозрачност при разходването на обществените средства.

Преди около две години здравната каса спря да публикува данните за публичните средства, които осигурява на болниците с мотива, че това е „търговска тайна”. Това породи известни съмнения за несправедливо разпределяне на средствата и толериране на едни болници за сметка на други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
actionmonster
преди 12 години
1.2 милиарда - 1.1 милиарда = 0.1 милиарда = 100 милиона.Как точно го сметнахте само 1 милион?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още