IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открити са причините за бюджетния преразход в института „Пирогов“

След ударни проверки е установено завишаване на разходите за лекарства и по клиничните пътеки

16:21 | 15.05.12 г.
Открити са причините за бюджетния преразход в института „Пирогов“

В института за спешна медицинска помощ „Пирогов“ са констатирани нарушения, довели до преразход на бюджетните субсидии, предоставяни през последните години. Това съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков по повод започналите инспекции за разходването на бюджетните средства в лечебните заведения, предаде БТА.

Сред най-фрапантните нарушения се посочват липсата на всички задължителни реквизити в историята на заболяването, финансирано по определената клинична пътека, както и вписването на несъществуващи пациенти, които по документи се водят за приети в болницата. 

От петък касата започна ударни проверки в болниците, след като беше установено, че само за първото тримесечие на годината е установен преразход в размер на 9 милиона лева. Инспекторите влязоха първо в "Пирогов" по разпореждане на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков. От здравната каса предполагат, че надлимитните харчове се дължат на преразход за лекарства и за отпускани средства по клиничните пътеки. 

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи неотдавна, че за последните три години изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски е одобрил раздаването на хонорари на служители за близо 2 милиона лева извън трудовото им възнаграждение.

По думите на Атанасова 9 процента от средствата, получени от лечението на чужденци, се разпределят между няколко служители в "Пирогов" -  икономическия директор, главния юрист-консулт и медицинския секретар. "Бих искала да кажа, че става въпрос за около 50-60 хиляди на година, получени от тези три лица”, заяви министърът. 

Масираните проверки в болниците ще продължат през следващите два месеца, като целта е да се проверят всички лечебни заведения и медицински центрове, които имат договори със здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още