IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще плаща всички лекарства за онкоболните

От 62 фирми, с които НЗОК преговаряше за отстъпки в цените на медикаментите, 16 не се явиха изобщо, а 23 отказаха да свалят цените, припомниха от ведомството

12:05 | 15.06.12 г.
Здравната каса ще плаща всички лекарства за онкоболните

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща всички лекарства за онкоболните пациенти, без значение дали производителите и вносителите на медикаменти имат договор със здравната институция.

Това обяви управителят на касата Пламен Цеков в предаването „Преди всички“ на БНР.

През март здравната каса обяви процедура за договаряне на цените на над 160 продукта за лечение на онкологични заболявания. Институцията покани на преговори 62 фирми, но 16 от тях така и не се явиха на преговорите. Други 23 фирми пък решиха да не предлагат отстъпки за медикаментите за онкоболни, които продават.

В началото на годината беше предложен пакет от законодателни мерки, които трябваше да помогнат за понижаването на цените на лекарствата, след като по-рано журналистическа проверка установи, че касата е пропуснала цяла година да договори по-изгодни цени на лекарствата.

Заради скандала със скъпите лекарства се стигна и до смяната на здравния министър Стефан Константинов. Едно от първите предложения на министър Десислава Атанасова пък беше здравната каса да може да договаря отстъпки за всички лекарства, не само за медикаментите, чиито цени се покриват изцяло от държавата.

В ефира на националното радио Пламен Цеков коментира и темата за бюджетите на болниците. Той повтори, че здравната каса ще въведе модела „парите следват пациента“, както и онлайн отчитането на лечебните заведения

Дистанционното отчитане през интернет ще позволи по-адекватното наблюдение на дейността на лечебните центрове, което ще позволи на контролните органи да реагират по-бързо при индикации за нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още