IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК одобри продажбата на "Пикадили"

От съображения за опазване на търговска тайна от съобщението на регулатора са заличени собствениците и на "Пикадили", и на купувача AP Mart

13:22 | 22.05.14 г.
КЗК одобри продажбата на "Пикадили"

На 8 май Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила продажбата на веригата магазини „Пикадили” от AP Mart, става ясно от съобщение на комисията, публикувано днес. Оценката на регулатора е, че обединението няма да повлияе върху пазара в страната, защото дейността на двете дружества в страната не се припокрива.

От решението на комисията става ясно, че AP Mart имат предмет на дейност покупко-продажба на стоки и вещи в страната и чужбина. Заради защитата на търговската тайна от КЗК са заличили кой е притежателят на капитала на дружеството. Посочено е, че дружеството се представлява от изпълнителния директор Петър Дудоленски.

Припомняме, че когато беше обявена сделката в края на февруари стана ясно, че AP Mart е българско инвестиционно дружество. Съсобственици са Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. Ангелов е един от собствениците на фирма „Градус”.

Любопитна подробност е, че от съобщението е заличено и името на собственика на „Пикадили”, съответно и кой е подписал договора за продажба. Припомняме, че веригата беше официално продадена през 2011 година на белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Group.

С мотив опазване на търговската тайна от решението на КЗК е заличено и какъв е броят на търговските обекти, които са управлявани от „Пикадили” на територията на страната. В същото време на официалния сайт на компанията е посочено, че веригата разполага с 32 супермаркета с марката „Пикадили” (шест от тях във Варна, двадесет в София и по един в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Видин и Габрово), както и с 22  квартални магазина „Пикадили Дейли” (седемнадесет в София и пет във Варна).

От съобщението на регулатора не става ясна и стойността на сделката. Единствено е посочено, че капиталът на „Пикадили” е малко над 180 млн. лева, разпределен в 1,8 млн. обикновени поименни акции. 

„Пикадили” се представлява от Съвета на директорите в състав Ерик Ян Лантинк, Брадли Гарднър Смит и Константинус Каларгурус. Дружеството се управлява и представлява от всеки двама членове на Съвета заедно.

Пред КЗК от AP Mart декларират, че придобиват „Пикадили” с цел навлизането на пазара на търговия на дребно с бързооборотни стоки в супермаркети, хипермаркети и смесени магазини за хранителни и нехранителни стоки.

Очакванията на новите собственици на веригата са българските потребители да се насочат към супермаркети с повече асортимент от български стоки и услуги и декларират намерение да повишат ефективността на своята нова придобивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още